30 km-zone in Warmond uitgesteld. Waarom?

ingezonden n We hadden inspraak! Vanaf begin 2017 hebben veel inwoners hun mening laten horen over een veiliger route door Warmond. Na veel gedoe heeft de gemeenteraad in januari 2019 uiteindelijk besloten tot invoering van een 30-km zone vanaf de Beatrixlaan tot het spoorwegviaduct. Dan zou je denken: nou gaat het gebeuren!

Niet dus. Want vorige week kreeg de gemeenteraad opeens te horen dat de brug bij het Warmonderhek er zo slecht aan toe is dat die met voorrang vervangen moet worden. Dat zal dan gebeuren in het laatste kwartaal van 2020 en het duurt ongeveer vijf maanden. Pas daarna is de doorgaande route aan de beurt. In 2021.

Er is hierover bij veel Warmonders ongeloof en onbegrip. Nog langer wachten... Zeker nog een jaar. Ook de raadsleden in de commissie Ruimte werden door de mededeling overvallen. Maar zij deden nog niet veel meer dan zich verbazen.
Inwoners van Warmond willen wél precies weten waarom. Daarom hebben we het college van burgemeester en wethouders en de raadsleden een brief gestuurd. Daarin vragen we hoe het kan dat vervanging van de brug nu opeens urgent is. Ook vragen we of het vervangen van de brug en (een deel van) de maatregelen aan de doorgaande route gelijktijdig kunnen worden uitgevoerd. Dat kan tijd en wellicht ook kosten besparen. In de vijf maanden dat de brug buiten bedrijf is, zal er ook minder verkeer zijn op de doorgaande route. We vragen het college en de raadsleden daarover nog eens goed na te denken.

Hopelijk lezen we binnenkort – het liefst in de gemeentelijke voorlichtingsrubriek in de Teylinger – het antwoord op onze vragen.

Ans Bartelink / Aad Boer / Dick Duynhoven / Ton Elbers / Hermien Elbers / Aad Heemskerk / Leo Knijnenburg / Jaap Mohlmann / Aad Overgaag / Bouke van Renswou / Nicoline Sieval / Ricky Slingerland / Gerrit Slingerland / Renate Weijers / Els de Winter


"Er is wel degelijk gestrooid bij zorgcentra"

TEYLINGEN n De afgelopen winter is er wel degelijk gestrooid bij ouderencomplexen, zorgcentra, scholen en winkelstraten. Dit antwoordt B&W op vragen van de fractie van CDA, die deze op 7 februari stelde. Het antwoord werd destijds evenwel vergeten het CDA te verstrekken.

door Nico Kuyt

Naar aanleiding van de sneeuwval begin dit jaar heeft de CDA-fractie klachten ontvangen over het strooien. Opgemerkt werd dat er alleen wordt gestrooid op doorgaande wegen en niet op fietspaden of toegangen van ouderencomplexen, zorgcentra, scholen en rondom winkelstraten.

Maar er is niet alleen op de doorgaande wegen gestrooid, meldt B&W. "Zodra op de doorgaande wegen en schoolfietsroutes de gladheid bestrijding onder controle was, heeft de dienstdoende gladheidcoördinator de strooiroute uitgebreid. Deze uitbreiding was gericht op locaties van kwetsbare doelgroepen, zoals mindervalide en ouderen. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat strooien op dergelijke locaties niet heel veel toevoegt. Dit komt omdat op deze locaties doorgaans te weinig rijbewegingen zijn en die zijn noodzakelijk voor een goede vermenging van het zout en de te bestrijden ondergrond. Zonder rijbewegingen is de gladheidbestrijding minimaal en daarom wordt de bestrijding (vaak) niet opgemerkt door onze inwoners." De gemeente heeft in dit alles in overstemming met strooibeleid gehandeld.

Eigen stoep schoon

De uitvoering van de gladheidbestrijding is conform de CROW-richtlijnen uitgevoerd. "In hoofdlijn zijn de richtlijnen erop gericht dat men binnen 350 meter een begaanbare weg bereikt richting een doorgaande weg of fietsroute. Het strooibeleid van de gemeente is erop gericht om doorgaande wegen en (doorgaande) fietspaden prioriteit te geven. De overige wegen worden alleen overdag op werkdagen gestrooid, voorwaarde hierbij is dat er voldoende tijd en zout is. Voetpaden en overige fietspaden worden geheel niet gestrooid. Met gerichte communicatie roepen wij onze winkeliers en inwoners op om hun eigen stoep/terrein schoon te maken en –als nodig- elkaar te daarbij te helpen. Daarbij is het mogelijk dat de gemeente zout verstrekt", aldus B&W, die op dit moment geen aanleiding ziet om op basis van de laatste bevindingen het beleid aan te passen.


Bewezen afspraken over uitstallingen worden nagekomen

VOORHOUT n Daar waar bekend is of kan worden aangetoond dat er eerder afspraken zijn vastgelegd over het plaatsen van uitstalling op de Herenstraat, wordt hier rekening mee gehouden. Dit geeft B&W als antwoord op vragen die raadslid Sandra Groenendal (PvdA) onlangs stelde.

door Nico Kuyt

Volgens het nieuwe beleid mogen uitstallingen worden geplaatst tot maximaal 1 meter uit de gevel. Er moet wel een vrije doorgang van 1,20 meter beschikbaar blijven. Op dit moment is de gemeente nog bezig met het verwerken van de meldingen en ontheffingen, het beantwoorden van vragen, het stimuleren van ondernemers om een melding te doen en wordt een voorstel voor mogelijke maatwerkgevallen voorbereid. Zover er afspraken zijn vastgelegd of aangetoond kan worden dat deze zijn gemaakt, houdt B&W hier bij de besluitvorming rekening mee. Tot op heden is er maar 1 geval naar voren gekomen waar het duidelijk is dat er daadwerkelijk afspraken zijn gemaakt, zo geeft B&W aan.