De Nederlandse delegatie werd hartelijk verwelkomt, onder andere door burgemeester Paul Jeanneteau. (2e van rechts). | Foto: Nico Kuyt
De Nederlandse delegatie werd hartelijk verwelkomt, onder andere door burgemeester Paul Jeanneteau. (2e van rechts). | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

"Het was fantastique"

WARMOND n Van 24 tot 27 oktober brachten een groep inwoners en belangstellenden een bezoek aan de partnergemeente Champigné. Met 35 personen een grote. Naast zes jongeren, gingen er ook vier politici en de raadsgriffier mee. En dat is iets nieuws.

door Nico Kuyt

In mei stuurde de Stichting Jumelage Warmond Champigné (JWC) een brief naar de raadsfracties. De JWC denkt na over een intensivering van de stedenband en nodigde hen uit om mee te gaan met het geplande bezoek aan Champigné. Het CDA, de ChristenUnie en D66 gaven hier gehoor aan. GroenLinks wilde wel mee, maar was wegens omstandigheden verhinderd. In de vroege morgen van de 24e vertrok de groep voor een 12 uur durende reis naar Champigné. Aangekomen heette een groot gezelschap de reizigers gastvrij en uitbundig welkom. In de woning van de president van de Franse jumelage-tak vielen de Nederlanders een feestelijk onthaal ten prooi met verfrissingen en toespraken, zoals van burgemeester Paul Jeanneteau. Vervolgens gingen de bezoekers naar een gastgezin. De raadsleden hadden evenwel besloten om op eigen kosten naar een hotel te gaan.

Bus

De partnergemeente had een dagvullend programma opgesteld rond de thema´s duurzaamheid, jeugdzorg en ervaringen met gemeentelijke fusies, want ook Champigné heeft dit beleefd. Op vrijdag werd Nova-Flore bezocht, een bedrijf met natuurlijke oplossingen voor het beschermen van de biodiversiteit. Een puzzeltocht volgde met daarna een lunch van vier gangen en een gesprek met raadsleden rond de thema's. Opmerkelijk was bij jeugdzorg de pédobus. Twee vrijwilligers lopen in de ochtend door de straten en begeleiden de kinderen die aan hen worden toevertrouwd naar school. In de avond was er speciaal voor de gasten een optreden met Franse chansons. Op zaterdag togen zij naar château de Goulaine in Nantes, een optrekje dat al 1000 jaar in dezelfde familie is, uitgezonderd na de Franse Revolutie toen een Nederlandse slavenhandelaar het in bezit had. Na een lichte lunch ging het op weg naar Les Machines de l'île, waar een 12 meter mechanische olifant een rondje door de wijk stapt, zo nu en uit zijn snuit spuitende, en een groot carroussel met vreemde door mechaniek aangestuurde zeecreaturen á la Jules Verne.

Lees verder op pag 5