30 km-zone in Warmond uitgesteld: Een reactie

ingezonden n n Allereerst wil ik mijn volledige steun uitspreken voor het ingezonden stuk van vorige week.

Terecht dat 15 inzenders hun verbazing en bezorgdheid uitspreken over het ruim een jaar uitstellen van het verkeersveiliger maken van de doorgaande route in Warmond.
Laat mij u uitleggen dat het wel degelijk snel kan.
Ik vraag u om de maatregelen voor het verkeersveiliger maken los te zien van het verfraaien van de doorgaande route. Dat heeft 3 enorme voordelen:

1.) De belangrijkste kostenpost bij het verfraaien betreft het opnieuw asfalteren. Realiseert u zich dat asfalteren een uitermate milieu-onvriendelijke maatregel is? Er ligt immers ruim 1 kilometer asfalt, dat nog prima voldoet...! Gelet op alle aandacht die uitgaat naar klimaat, duurzaamheid, stikstof en energiebesparing is het ONNODIG asfalteren een zeer onverstandige actie van de gemeente. Niet doen, dus.

2.) Het verkeersveiliger maken kan heel snel starten met eenvoudige en doeltreffende middelen. Ik daag de gemeente uit om met creatieve oplossingen te komen. Hiermee bereikt de gemeente een kostenbesparing van bijna 4 miljoen euro. Over 10 jaar kan er alsnog over vervanging van het bestaande asfalt worden gesproken.

3.) Met die kostenbesparing in het achterhoofd kan de gemeente de renovatie van de brug bij het Warmonderhek veel eerder aanbesteden dan het geplande eind van 2020.

Harjo van Amerongen


Stemmen staken voor eenmalige bijdrage                 aan de Dierenambulance

TEYLINGEN n Het zag er heel positief uit. De dierenambalance zou eenmalig een extra bedrag krijgen van de gemeente Teylingen voor de opvang van de wilde dieren. Maar de stemmen staakten in de afgelopen gemeenteraad. De provincie moet zorg dragen voor de wilde dieren die gekwetst zijn, dat is de boodschap die de wethouder aan Zuid-Holland gaat geven. De provincie is er verantwoordelijk voor.

door Nico Kuyt

Deze week gaat de gemeenteraad opnieuw stemmen over de kleine bijdrage aan de dierenambulance. De motie is ingediend voor een eenmalige schenking bedrag van 4000 euro voor de opvang voor wilde dieren, maar die haalde het niet. De stemmen staakten en daarom moet de gemeenteraad deze week opnieuw er op 7 november nog over beslissen. Het gaat om extra geld dat eigenlijk de provincie moet bekostigen, want die is verantwoordelijk voor de wilde dieren die vanuit de natuurgebieden in nood geraken. De gemeente is alleen verantwoordelijk voor de huisdieren die spontaan op de loop gaan. De ambulance krijgt geld van de gemeente voor de opvang en het vervoer voor deze uit huis ontsnapte dierlijke weglopers.

Wethouder Arno van Kempen (D66) verklaarde zich bereid om over de opvang van de gewonde wilde dieren in gesprek te gaan met de provincie en kon daarom als college van B&W de motie volledig ondersteunen en de provincie aanspreken op haar wettelijke taak die zij moet vervullen. Maar de stemmen in de gemeenteraad staakten evenwel vanwege de eenmalige bijdrage en daarom zal donderdag de die uitgave opnieuw in stemming worden gebracht.