Gemeenteraad ´worstelt´ met Begroting

Vervolg van voorpagina

Bibliotheek

Het centraliseren van de bieb op één plek in de gemeente, leuk idee, maar dat doen we niet, zo lazen de meeste raadsleden de les. Maar een reclamezuil langs de A44, om zo wat inkomsten voor de gemeente te verschaffen, die komt er weer wel. Een minderheid wilde de zuil niet en daarbij hoorde ook Lisa Weijts (GroenLinks), in tegenstelling tot haar fractiegenoot. Het besparen op erfgoed en monumenten vond het merendeel van de raadsleden geen goed idee. En het uitstellen van acties rond biodiversiteit, dat gaat ook niet gebeuren. Daar moet volgend jaar geld voor zijn. Symbolisch bood Reny Wietsma (CDA) tijdens de vergadering wethouder Rob ten Boden nog een doosje zaden aan die zij had gekregen van een Frans bedrijf gespecialiseerd in biodiversiteit tijdens het jumelage-bezoek aan Champigné.
Verder blijven de gereserveerde euro's voor de herinrichting van de Boekhorstlaan gewoon in de Begroting staan, meende de gehele raad. En de Oosthoutlaan krijgt toch zijn betonplaten voor de fiets. Die bezuiniging gaat niet door. En het verminderen van het budget voor duurzaamheid, dat vond de raad bepaald niet duurzaam en schrapte het. Er volgden nog diverse voorstellen, die met wisselend succes werden aangenomen of verworpen.

Niet meer sluitend

Nu kun je al die bezuinigingen wel schrappen, maar het plusje van volgend jaar smolt meteen weg tot wel een heel bedenkelijk rood cijfer, zelfs na het meerekenen van verwachte inkomsten vanuit het Rijk, die na het opstellen van de Begroting bekend waren geworden. Een verontruste financieel wethouder Marlies Volten riep de raadsleden op om toch iets meer te gaan schuiven zodat het sluit. Echter, er ontstond een impasse. Er zat geen beweging in te krijgen. Bart van der Ploeg (D66) verraste de raadsleden nog met een voorstel rond biodiversiteit en groenbeheer, maar dat werd afgewezen.
Een groot deel van de raad wist uiteindelijk het rode cijfer toch nog wel creatief op te lossen. Dat geld kan wel uit de algemene reserve gehaald worden en er in 2021 weer ingepompt, want in dat jaar wordt een grote plus verwacht. Evenwel, Jelmer Bode (VVD) had bezwaren tegen het vaststellen van zo'n niet sluitende Begroting en stemde, in tegenstelling tot zijn fractie, tegen. De PvdA stemde tegen omdat de fractie het oneens was hoe de procedure was gelopen. Sandra Groenendal (PvdA) wenste dat het de volgende keer beter zou gaan.


Motie voor vervroegen                 30-km zone Herenweg

WARMOND n Het CDA heeft vorige week in de gemeenteraad een motie aangekondigd om het realiseren van de 30-km zone op de Herenweg, Sweilandstraat en Oranje Nassaulaan naar voren te schuiven.

door Nico Kuyt

B&W heeft onlangs besloten om eerst de Warmonderhekbrug te vervangen en dan pas in uitvoering te gaan met de herinrichting van de Herenweg. Dit om Warmond via de noordzijde bereikbaar te houden. Het instellen van de 30-km zone zal dan pas in 2021 kunnen plaatsvinden. Dit heeft volgens het CDA bij veel Warmonders bezorgdheid gebracht omdat zij het, in verband met de verkeersveiligheid, van groot belang achten dat de 30-km zone zo snel mogelijk wordt ingevoerd. Het CDA vraagt nu uiterlijk in het eerste kwartaal van 2020 een zelf handhavende 30-km zone te realiseren. De overige maatregelen, die kunnen wel na het gereedkomen van de Warmonderhekbrug plaatsvinden. De motie wordt besproken in de commissie Ruimte van 3 december 2019.