Voel jij je aangesproken?
Voel jij je aangesproken? Foto:

Hé , jij daar!

Dit bord is er niet voor niets gekomen.... en het is grappig bedacht, maar eigenlijk triest dat het nodig is. Het is onbegrijpelijk dat er in ons rijke en ontwikkelde land zo ontzettend veel troep op straat ligt!

Maar wie zijn nou die 'afvalincontinente' mensen? Jij misschien? De buurvrouw? Een vriendje? Ja, sorry hoor maar het komt niet uit de lucht vallen (hoewel, over tig jaar misschien?). Onverschilligheid? Een ander raapt het vast wel op! Stoer? Stel je voor dat mijn vrienden zien dat ik iets in de afvalbak gooi... dat is toch not done!
Nou, wij vinden het juist super stoer wanneer iemand uit de groep de stap naar de afvalbak zet en het taboe durft te doorbreken! Of wanneer je iemand netjes aanspreekt op zijn of haar gedrag, dan weet je 'zo díe durft het verschil te maken'. Wanneer we samen de verantwoordelijkheid dragen krijgen we steeds meer grip op al die rommel die onze straten, bermen, sloten, zeeën vervuilen! Regel 1: Gooi niks op straat! Ook niet dat peukje...

"Een vuile stad is een onverschillige stad"

In een filmpje op YouTube, geplaatst door de Volkskrant in oktober 2015, en onlangs door ons gedeeld op onze Facebookpagina VoorhoutSchoon (kijken maar!), neemt de keurige heer Sander van Walsum uit Haarlem ons mee op zijn zwerfvuilpad en legt hierbij op een zeer correcte wijze uit waarom een schone samenleving een veilige en harmonieuze samenleving is! En dat het gevaar schuilt in de onverschilligheid van de mensen, en dan niet alleen van hen die het laten 'vallen', maar ook degenen die naar het vuil op straat kijken en hoofdschuddend voorbij lopen... "Zwerfvuil is een symptoom van een gemis aan maatschappelijk zelfrespect".

Verbazingwekkend

Naast de vele rondes door Voorhout/Teylingen - waar we wekelijks zakken vol afval opruimen - wil ik nog eens mijn verbazing uiten, maar vooral complimenten maken voor mijn man: op zijn dagelijkse fietsroute woon/werk Voorhout-Wassenaar stapt hij af voor makkelijk bereikbare blikjes en élke week zijn dit minstens 50 stuks! Deze week zelfs 68....Dus daar mag dit bord zeker op een aantal plekken komen te staan!

Voor meer info over zwerfafval in het algemeen en ons vrijwilligersinitiatief zijn we ook te vinden op Facebook onder 'VoorhoutSchoon' of neem gerust contact op via
voorhoutschoon@gmail.com.