Minder pulpbekers tijdens evenementen

Teylingen n Bij evenementen moet er minder geslingerd worden met allerlei wegwerpbekers. Dat zou beter kunnen door het gebruik van harde bekers met statiegeld. Ervaringen in Leiden leren dat het echt meters maakt in de hoeveelheid zwerfafval.

De wegwerpbekers zijn een belasting voor het milieu bij evenementen, zo stipte Paul Witteman (PvdA) tijdens de laatste raadscommissie Bestuur, op maandag 9 december, aan. Hij is voor het gebruik van harde bekers met statiegeld. Die kunnen worden hergebruikt, je drinkt lekkerder je bier op -volgens Witteman- en je kunt er ook nog reclame op zetten en de bekers zelfs mee naar huis nemen. Je koopt een beker voor 1 euro. Nadeel is wel dat de bekers bij inlevering schoongespoeld moeten worden. Maar zo kan veel afval worden voorkomen. Ook ervaringsdeskundige Hidde Verhoeve (VVD) was verrast hoe schoon Leiden was tijdens de viering van Leidens Ontzet op 3 oktober. Hij steunde de motie. Teylingen kan zich beter inspannen, meende eveneens Edith Alkemade (D66). Frans Nederstigt (ChristenUnie) wees wel op het gescheiden inzamelen, een aandachtspunt. Burgemeester Carla Breuer gaat kijken wat mogelijk is. "Laten we kijken wat haalbaar is en wat niet lukt", aldus de burgemeester. (NK)


Gezinshuis Alas blijkt in behoefte te voorzien

Voorhout n Er blijkt een grote behoefte te zijn aan het nieuwe gezinshuis Alas aan de Componistenlaan. Drie keer per dag rinkelt de telefoon al, zo gaf de initiatiefneemster in raadscommissie Ruimte aan.

Met haar man, twee eigen kinderen, een pleegkind en twee gezinshuiskinderen wil de initiatiefneemster nu van stal gaan met een huis voor vier zwangere of juist bevallen moeders die even moeten schuilen voor de wereld. Het is een professioneel pleeggezin, dus één van de ouders is hiertoe opgeleid. Het initiatief gaat onder de naam 'Alas', Spaans voor vleugels; schuilen, aansterken en dan weer zelfstandig uitvliegen. Op dit moment loopt de bouwaanvraag voor de uitbouw aan de woning. Het initiatief blijkt ook buiten het gezin op veel steun te kunnen rekenen. Een schildersbedrijf heeft zich al aangeboden om het optrekje van verf te voorzien. En ook een tuinarchitect wil voor nop het groen onder handen nemen. De achterburen vinden het weliswaar jammer dat het huidige groen verdwijnt, maar met hen poogt de familie tot een oplossing te komen en nieuw groen te planten. (NK)