Afbeelding
Foto: pr.

Alle knetterballen nog aan toe...

De knetterbal is te koop in veel winkels en is écht een voorbeeld van een super slecht stukje vuurwerk (speelgoed): om wat kruit met een lontje zit namelijk een (rood, groen of zwart) plastic balletje dat je na aansteken weggooit, in twee delen uit elkaar valt, zo'n twee seconden knettert en vervolgens blijft liggen....

Naast Dirk Groot, alias de Zwerfinator, en Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer, strijden vele anderen ook voor het stoppen van het gebruik van (met name dit) plastic in vuurwerk. Via Litterati worden nu ook de op straat gevonden plastic deeltjes van de knetterbal vastgelegd; vorig jaar werden er al 19.000 stuks geregistreerd! Uiteraard is dit het topje van de ijsberg, want niet overal wordt dit gedaan en bovendien blijft veel onopgemerkt ergens liggen. Dit categorie 1 vuurwerk mag het hele jaar door worden gekocht en afgestoken.

Vuurwerk, voor de een pret, voor de ander een ergernis. Persoonlijk ben ik geen voorstander, niet alleen vanwege de knallen, vernielingen en luchtvervuiling, maar u begrijpt voornamelijk vanwege het afval dat achterblijft. Er zijn zeker mensen die, vooral in hun eigen straatje op nieuwjaarsdag hun vuurwerkrestanten netjes opruimen, maar genoeg mensen doen dat niet. Vuurwerk 'schiet' ook alle kanten op en komt in de bosjes of elders terecht. En wanneer jongelui op straat ermee rondlopen en afsteken heb ik nog nooit iemand dit naderhand zien opruimen…

Zeker tot en met april, maar eigenlijk het hele jaar door, vind je nog wel delen van vuurwerk. Dat het rommel geeft die niet opgeruimd wordt (behalve dan voor een deel door de gemeentedienst en de zwerfafvalvrijwilligers) is tot daaraan toe, maar dat met deze knetterballen onnodig veel plastic - letterlijk wegwerpplastic, waar we allemaal zo hard tegen strijden! – in het milieu komt is ronduit belachelijk. Wist u dat waar vroeger papier gebruikt werd dit deels vervangen is door plastic en dat dit in kleine deeltjes uiteen wordt gereten?! Veel siervuurwerk en rotjes bevatten tegenwoordig plastic hulzen!

Actie #knetterbal

U kunt hieraan ook meehelpen: download de app Litterati, maak een eigen uitdaging aan of sluit aan via 'Lokale uitdagingen in de buurt' bij 'VoorhoutSchoon - vuurwerktroep', maak een foto (locatie aan), upload de foto en voeg thuis (wifi) tags toe (vuurwerk, plastic, knetterbal). Zo kunnen we een vuist maken om een verbod hierop te krijgen. Het mooiste is natuurlijk om ze ook op te rapen en in de PMD-zak te gooien.

Voorhout Schoon wenst iedereen een hele fijne kersttijd, een mooie jaarwisseling en schoon 2020!

Afbeelding