Jojan Froeling in zijn behandelkamer. Op de achtergrond  Afrikaanse kunstvoorwerpen. | Foto: Piet de Boer
Jojan Froeling in zijn behandelkamer. Op de achtergrond Afrikaanse kunstvoorwerpen. | Foto: Piet de Boer Foto: Piet de Boer

Dokter van 'Gallisch dorp in de Randstad'

n Huisarts Jojan Froeling neemt na 27,5 jaar afscheid

Warmond n Jojan Froeling komt uit een familie die generaties lang medici heeft voortgebracht. Hij studeerde medicijnen in Leiden. Na zijn huisartsenopleiding kon hij meteen aan de slag in Warmond. 'Huisarts is het mooiste vak dat er is.' Vooral door het contact met de bewoners van 'dit Gallisch dorp in de Randstad'.

Door Piet de Boer

Na de huisartsenopleiding in Nijmegen kwam hij in juni 1992 naar Warmond. Froeling staat in een lange familietraditie van huisartsen en andere medici. Ook zijn jongste dochter studeert op dit moment medicijnen. Zijn oudste dochter koos voor facility management en zijn zoon studeert op 19 december af als natuurkundige gespecialiseerd in duurzame energie op waterstoftransport.

Patiënten

Froeling volgde in 1992 dokter dokter Fons de Gijzel op. Die stond, volgens de toen nieuwbakken huisarts, ''te springen om met zijn zeilboot te vertrekken en hij zeilt nog steeds". Er is zo nu en dan nog contact.

Het aantrekkelijke van huisarts zijn, is het langdurige contact met allerhande patiënten. Je kan mensen bijstaan met advies en ondersteuning. De huisarts heeft ook ongewild een natuurlijke autoriteit, wat hem soms wel eens verbaast. ''Er wordt eerder geloofd wat ik zeg dan wat de partner zegt.'' Bijvoorbeeld bij overgewicht of stoppen met roken.

Asterix

Warmond is volgens hem een uitzonderlijk dorp. ''Een pareltje in het westen.'' Men kent elkaar en de Randstedelijke drukte lijkt de sfeer in het dorp niet te raken. ''Het is afgezonderd en kleinschalig. Maar er gebeurt veel in het dorp. Er heerst een goed dorpsgevoel.'' Froeling ziet overeenkomsten met het Gallische dorp van Asterix en Obelix. En wie bent u dan? ''Asterix'', zegt hij lachend. ''Maar ik heb geen toverdrank.''

Hij benadrukt 27,5 jaren heel fijn in Warmond te hebben gewerkt. Hij heeft veel vertrouwen gevoeld vanuit de patiënten. Ook is hij dankbaar voor de fijne samenwerking met zijn collega artsen en de rest van het team in de praktijk. Het team is in de loop der jaren fors gegroeid. De onderlinge band is gelukkig erg goed gebleven. Toch hebben zijn vrouw en hij besloten te verhuizen naar Friesland. Daar liggen haar roots. Zij woont en werkt daar al bij de Raad voor de Kinderbescherming. Jojan pendelt tussen Leeuwarden en zijn huis in Warmond. In de auto gaat radio Omrop Fryslân aan. Hij kan het Fries al aardig volgen. ''Het is niet zo moeilijk, maar perfect spreken zal ik het nooit.''

Afrika en afscheid nemen

Froeling wil de komende tien jaar huisarts zijn in Friesland, maar geen eigen praktijk leiden. Geen administratie en meer tijd voor de patiënten. Hij wil dat eventueel combineren met werk bij de levenseinde kliniek, nu Expertisecentrum voor Euthanasie. Tenslotte wil hij meer vrijwilligerswerk gaan doen in zijn geliefde Afrika. Artsen opleiden, dat is hard nodig. Net als zijn broers volgde hij een opleiding tot Tropenarts en was in zijn studententijd diverse keren langdurig te vinden in een ziekenhuisje in Kenia. Na een rondreis met zijn vrouw in Afrika bleek tropenarts echter geen haalbare kaart. ''Doe me dit niet aan'' heeft ze toen gezegd. ''Mijn vrouw is minder reislustig dan ik'', verklaart hij. Ze besloten in Warmond neer te strijken, waar de behandelkamer van Froeling vol hangt met Afrikaanse kunstvoorwerpen.

Goede doelen

Op vrijdag 20 december neemt Jojan Froeling officieel afscheid met een receptie in 't Trefpunt tussen 15.00 en 18.30 uur. Bedoeld voor alle bewoners van Warmond zegt hij nadrukkelijk. Daar kan men ook kennismaken met zijn opvolger dokter Daisy Pors. Eventuele bijdragen gaan naar twee goede doelen. De Kili-Challenge sponsorbeklimming van de Kilimanjaro van de stichting WarChild en Tweega Medica, een kleine organisatie die Nederlandse artsen uitzendt naar de armste delen van Oost-Afrika.