Zicht op de Ruïne van Teylingen vanaf de Teylingerlaan. | Foto: pr.
Zicht op de Ruïne van Teylingen vanaf de Teylingerlaan. | Foto: pr. Foto: pr.

CultuurHistorisch Genootschap schrikt van scenario sloop Westerbeekschuur

Teylingen n Het Cultuur Historisch Genootschap Duin- en Bollenstreek laat in een brief aan de gemeenteraad weten 'met ontsteltenis kennis genomen te hebben' van het plan om de oude bollenschuur van Westerbeek aan de Teylingerlaan te slopen.

De sloop maakt deel uit van de businesscase 'de Tuinen van de Ruïne', het scenario dat de gemeente verder laat uitwerken in het grotere plan om de Ruïne en de omgeving op te knappen en aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Daarin wordt een oude kasteeltuin aangelegd die jaarrond open is. Ook moet er een bezoekerscentrum komen. Omdat ook de omgeving van het oude kasteel wordt aangepakt, is ook de oude bollenschuur van Westerbeek in het plan opgenomen.

In het plan 'de Tuinen' wordt het voorstel gedaan om de tachtig jaar oude schuur te slopen en op die plek eventueel een nieuw bezoekerscentrum neer te zetten. Reden voor de sloop is onder meer dat de huidige schuur het zicht op de Ruïne vanaf de Teylingerlaan zou ontnemen. Volgens het CultuurHistorisch Genootschap (CHG) klopt dit niet. "Het zicht wordt niet belemmerd door de oude bollenschuur uit 1930, maar alleen door de latere aanbouwen," schrijven zij onder een meegestuurde foto. En dat de Westerbeekschuur niet op een gemeentelijke monumentenlijst staat, is volgens het CHG ook geen reden om het te slopen. "De bollenschuur van Westerbeek staat al vanaf het begin in de Regionale Collectie Bollenschuren. Helaas heeft de gemeente Teylingen verzuimd om deze voor de regio belangrijke bollenschuur de benodigde bescherming te geven."

Daarnaast wijst het CHG op een eerder rapport dat in opdracht van de gemeente is opgesteld in onderzoek naar de mogelijkheden voor de Ruïne. "In dit rapport [...] worden de bollenschuren in de omgeving van de Ruïne beschreven als iconen van de Bollenstreek. In deze visie wordt aangeraden de bollenschuren te herstellen en ze te betrekken in de totale historische context van het gebied."

Tot slot schrijft het genootschap ook over de historische betekenis van het pand. "Nadat de buitenplaats, die rond de Ruïne van Teylingen was ontstaan, in verval was geraakt, zijn de gronden verkaveld en in cultuur gebracht. De bloeiperiode van de bloembollencultuur in de 19de en 20ste eeuw is van even groot belang voor de Bollenstreek als de Middeleeuwen en de Gouden Eeuw."

Het CHG zou graag zien dat de Westerbeekschuur gerestaureerd wordt en dienst gaat doen als bezoekerscentrum. In de businesscase wordt het pand voor deze functie echter als 'te groot' aangeduid. Ook de invulling met woonappartementen wordt als suggestie meegegeven. De sloop van de bijgebouwen, achter de schuur, is geen probleem. Daardoor zou vanuit het westen de Ruïne weer helemaal zichtbaar worden. Het genootschap vraagt de gemeente dit te overwegen en hen in het vervolg te betrekken bij de plannen.