Dwars Op: Slijterij Kerkvliet

Voorhout n In de laatste Dwars Op van 2019, uitgegeven door de Historische Kring Voorhout (HKV), wordt het verhaal over café-restaurant Boerhaave van Willem en Jo Kerkvliet vervolgd.

De slijterij behorend bij Boerhaave wordt overgenomen door Cees en Ellen Kerkvliet-Wesseling. Omdat het café-restaurant wordt uitgebreid, moet deze slijterij verhuizen naar een andere locatie. Aan de overkant van café Boerhaave aan de Herenstraat staat een woning met aangrenzend een bollenschuur met gebroken dak. Dit is het pand van schilder Van der Plas. In de woning woont op dat moment de familie Kooloos. De bovenverdieping van de bollenschuur is in gebruik als werkplaats voor Van der Plas en beneden wordt het als garage verhuurd aan buurman Bernard Schulte. Die heeft daar niet alleen een Mercedes staan, maar hier ligt ook carbid opgeslagen. In de jeugd van Cees Kerkvliet werd daar nog wel eens wat carbid gepikt om 'kleine ontploffinkjes' te veroorzaken, dit tot grote hilariteit van de deugnieten.

Drank en antiek

Het pand en de reeds klaarliggende tekeningen voor nieuwbouw worden door Cees en Ellen Kerkvliet overgenomen en in 1968 verrijst er een nieuw pand op het adres Herenstraat 122. De slijterij wordt geopend door burgemeester Stolwijk. Omdat die onvoldoende opbrengt wordt de drankenwinkel gecombineerd met de verkoop van antiek. Op zekere dag komt de politie binnen met de mededeling dat er aangifte is gedaan. De slijterij moet gescheiden worden van de antiekwinkel. Om dit te realiseren wordt de naastliggende garage verbouwd tot een kleine winkel.

Speelgoedwinkel

In 1988 wordt de slijterij overgenomen door JeKa en nog later, in de jaren negentig door Mitra. Cees Kerkvliet komt hiermee in loondienst en voor het eerst kan hij vrije dagen opnemen en met het gezin op vakantie gaan. Ellen heeft van 1988 tot 1997 een speelgoedwinkel genaamd 'L-speelgoed', in de eerder verbouwde voormalige garage. In het dorp is daar op dat moment echt behoefte aan. Wanneer de familie van den Berg aan de Boekhorstlaan ook een speelgoedwinkel opent, stopt Ellen met de zaak en gaat met vervroegd pensioen. In 1999 volgt Cees haar voorbeeld en gaat met de VUT. Het winkelpand wordt in 2003 gekocht door de aannemer Gerard van der Hulst. Hij is ook de bouwer van de Boerhaavehof op de oude gemeentewerf achter de oude Antoniusschool. En daar zijn Cees en Ellen Kerkvliet naar toe verhuisd, nu alweer meer dan vijftien jaar geleden.


Marriage Course Voorhout: APK voor jullie relatie

Voorhout n Tijd voor elkaar maken, blijkt de sleutel tot een gelukkige relatie te zijn, zo blijkt uit onderzoek. Vaak is er in een relatie de behoefte aan bijvoorbeeld meer gezamenlijke activiteiten, betere gesprekken met elkaar en betere seks, maar hoe ga je daarmee aan de slag? De Marriage Course, een relatiecursus van Alpha Nederland, is een goed begin.

De Marriage Course in Voorhout gaat op 22 januari 2020 om 19.00 uur van start, en wordt gehouden in de Verdieping (Dr. Aletta Jacobslaan 1). Tijdens vijf woensdagavonden krijgen koppels praktische handvatten om samen mee aan de slag te gaan. Elke avond begint met een diner voor twee, verzorgd door restaurant Het Alternatief. Afgewisseld met inleidingen van cursusleiders gaan de deelnemers met z'n tweeën in gesprek over thema's als conflicten, seks, liefdestalen, vergeving en communicatie. Er zijn dus geen groepsgesprekken, er is juist tijd voor elkaar.

De relatiecursus is leuk en goed voor een relatie, of het nou lekker loopt of juist even wat minder gaat. Een deelnemer van de Marriage Course: "Waarom zouden we wachten tot het fout gaat? Je auto laat je ook APK keuren, zelfs als die nog prima rijdt en je nergens last van hebt." Bovendien blijkt uit onderzoek dat 80 procent van de mensen in een vaste relatie ervan overtuigd is dat 'alles onderhoud vraagt, ook een relatie'.

De cursus kost 95 euro per stel. Daarvoor krijgen zij elke cursusavond een diner voor twee, koffie of thee, wat lekkers tijdens de avond en cursusmateriaal. Kijk voor meer informatie op tijdvoorelkaar.nl en zoek op Voorhout. Aanmelden kan via marliesmostert@hotmail.com of via facebookpagina: Paraplu Voorhout.


CHG stelt grenzen aan bouw in buitengebied

Regio n Het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG) heeft op donderdag 12 december het Manifest 'Grenzen in zicht' uitgebracht, waarin de grenzen worden aangegeven voor nieuwbouw in het buitengebied. Het CHG wil hiermee bereiken dat de raden van de Greenport-gemeenten zich duidelijker gaan uitspreken over de vraag waar wel en niet gebouwd kan worden in het buitengebied en waar zicht op het open landschap moet blijven.

Het CHG heeft het manifest uitgebracht aan de vooravond van de besloten, regio-brede informatiebijeenkomst van de gemeenteraden over Greenportwoningen op 18 december. Volgens het CHG zijn de grenzen bereikt. Met name het uitgeven van kavels voor zogenaamde Greenportwoningen heeft de laatste maanden veel stof doen opwaaien. Het CHG wil het nog resterende open landschap beschermen en langs een aantal wegen en karakteristieke linten in het buitengebied geen verdere bebouwing toestaan. Hiertoe heeft het Genootschap per gemeente zogenaamde Top-locaties aangewezen waar bebouwing tot ernstig bezwaar leidt. De vijf kaarten met de Top-locaties zijn in een manifest aangeboden aan de raadsleden in de Duin- en Bollenstreek.