De ploegchefs en brandweerlieden nemen de prijzen in ontvangst. | Foto: pr./Sven van der Vlugt
De ploegchefs en brandweerlieden nemen de prijzen in ontvangst. | Foto: pr./Sven van der Vlugt Foto: pr./Sven van der Vlugt

Waarderingsprijs naar brandweer

Teylingen n Burgemeester Carla Breuer tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente, op donderdag 2 januari, de Teylingse Waarderingsprijs 2019 uitgereikt aan de brandweer van Warmond, Sassenheim en Voorhout.

"Dit jaar gaat de Waarderingsprijs naar een club mensen die 24 uur per dag klaarstaan. Mensen die alles laten vallen als de pieper gaat. Die door intensieve training precies weten wat ze moeten doen wanneer de nood aan de man is. Mannen en vrouwen die ons letterlijk uit de brand helpen. Het college vindt het daarom meer dan terecht dat zij in het zonnetje worden gezet en via deze prijs worden bedankt voor hun inzet in de afgelopen jaren," aldus Breuer in haar nieuwjaarsspeech. Zij reikte de prijzen uit aan korpschefs Gerrit Vlieland (Warmond), Wim Jonker (Voorhout) en Willem van Delft (Sassenheim). Zij zijn op hun beurt alle drie blij met de erkenning voor de inzet van de kazernes, die een dag eerder een rustige jaarwisseling beleefden.

De brandweerploegen in de drie dorpen bestaan voor een groot deel uit vrijwilligers. De aanloop is er wel, maar er is altijd plek voor nieuwe krachten, legt Van Delft uit. "Er is natuurlijk verloop, zoals mensen die afscheid nemen. Of vrijwilligers die verhuizen bijvoorbeeld." De kazernes helpen elkaar al regelmatig en sinds kort is er een vrijwilliger die ze 'delen', lacht Vlieland. "Die jongen woont in Sassenheim, maar werkt in Warmond, dus hij is bij beide korpsen actief." De ploegchefs kunnen vooral nog vrijwilligers gebruiken die doordeweeks overdag beschikbaar zijn.

Waarderingsprijs

De Waarderingsprijs wordt jaarlijks toegekend aan een bedrijf, instelling of persoon die op bijzondere wijze of door een origineel initiatief Teylingen op de kaart zet. De prijs bestaat uit een beeld van glas waarin een 3D lasergravure is gemaakt.

Vorig jaar ging de prijs naar de EHBO-verenigingen uit Sassenheim en Voorhout. Eerder ontvingen De Heere Schouten (2015), Kleintje Pils (2016), KBO Teylingen (2017) en de Oranjeverenigingen Sassenheim en Voorhout en VWF (2018) de Waarderingsprijs tijdens de nieuwjaarsreceptie.