Koffie met de wijkagent over preventie rond fraude

Sassenheim n Een lekkere kop koffie én in gesprek met de wijkagent? Dat kan op donderdag 23 januari van 10.00 tot 12.00 uur bij de Rabobank in Sassenheim (Hortuslaan 6a) tijdens de tweede editie van Koffie met een Cop.

Koffie met een Cop geeft inwoners van Teylingen de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier in gesprek te gaan met agenten in de buurt. Het concept heeft de mogelijkheid voor inwoners om over uiteenlopende zaken in gesprek te gaan met de politie, maar ook om bijvoorbeeld ongerustheid uit te spreken, politie meer te betrekken of om advies in te winnen. Het thema is dit keer specifieke voorlichting in het kader van preventie voor woninginbraken en preventie omtrent financiële fraude/oplichting. Een bezoekje, en de koffie, zijn gratis.


B&W kan door met nieuwe manier afvalinzameling

Teylingen n B&W kan het nieuwe afvalbeleid verder uitwerken. Alleen het CDA stemde in de afgelopen gemeenteraad tegen.

Door Nico Kuyt

Het was daarmee de laatste zaak van wethouder Rob ten Boden. Hij nam afscheid. Om een meerderheid te verkrijgen moest Ten Boden nog wel alle zeilen bijzetten. CDA, VVD en D66 dienden een amendement in om slechts de helft te verstrekken, maar uiteindelijk stemde de raad toch in met het krediet van bijna een miljoen. Ten Boden overtuigde de raad dat snelheid geboden is om de datum van invoering op 1 januari 2021 te halen. En voor de aanbesteding is zo´n driekwart jaar nodig. De raad kan volgens Ten Boden altijd nog aan de noodrem trekken. Een meerderheid wenste wel dat er onder andere nog een onderzoek plaatsvindt naar het draagvlak onder de bewoners van de hoogbouw over de wijze van inzamelen van gft-afval. Daarvoor staan ondergrondse containers gepland. Ook zal de voortgang van het uitwerken van de nieuwe methode op de agenda van elke raadscommissie Bestuur worden geplaatst.


Nieuwe AED bij Laurierpad dankzij buurtinitiatief

Voorhout n Dankzij een geslaagde inzamelingsactie hangt er nu een AED naast zijn voordeur aan het Laurierpad 45. Ton van Rijn opperde voor het eerst het idee tijdens Burendag en aan het begin van het nieuwe jaar hangt de kast met de levensreddende AED er dan ook echt.

"De dichtstbijzijnde AED hangt in het Bestuurscentrum of is op te halen bij de milieustraat. Dat is vanaf deze week nog best wel een stukje, in mijn optiek te ver weg om snel in actie te kunnen komen." Van Rijn, bekend met de hulpverlening vanuit zijn inzet bij de brandweer, vond dat dat beter kon. "En als je dan de AED hebt opgehaald, dan moet je daarna nog naar de locatie van de reanimatie. Dat moet sneller, dacht ik."

Lege flessen

Van Rijn startte de inzameling via het platform Buurtaed.nl. Binnen een maand kregen hij en buurtgenoten het noodzakelijk bedrag van 2.667 euro bij elkaar, waarna Philips dan nog 1.000 euro sponsorde. In totaal zijn 59 donaties gedaan, waaronder door de ondernemers van het Oosthoutplein, waar nog geen AED hangt. Ook de buurtkinderen hebben zich ingezet. "Samen met hen zijn wij lege flessen gaan inzamelen. Met het statiegeld, ruim 100 euro, zijn we weer opgeschoten. Het leuke van met de kinderen langs de deuren gaan, was dat je buurtbewoners meteen kon vertellen over het initiatief. Het heeft niet alleen extra donateurs opgeleverd, maar ook nieuwe aanmeldingen van mensen als burgerhulpverlener. Dat is natuurlijk helemaal mooi."

De BuurtAED wordt opgenomen in het netwerk www.hartslagnu.nl, waar burgerhulpverleners, inwoners met een BHV of EHBO-certificaat, zich voor kunnen aanmelden.

Reanimatiecursus

Op dinsdag 7 januari hebben burgemeester Carla Breuer en wethouder Arno van Kempen met een bezoek aan Van Rijn voor zijn inzet. Als blijk van waardering kreeg hij twee tegoedbonnen voor een reanimatiecursus bij de EHBO-vereniging Voorhout overhandigd. Zelf krijgt hij die cursus al aangeboden vanuit zijn inzet bij de brandweer, maar hij wil er twee buurtgenoten blij mee maken.