Ook KNGF Geleidehonden wil een verbod op consumentenvuurwerk.
Ook KNGF Geleidehonden wil een verbod op consumentenvuurwerk. Foto: pr./KNGF

Verknal onze samenleving niet

"Verknal mij niet door vuurwerk." Zo vroegen baasjes van assistentiehonden onlangs aandacht voor de angst en stress, die vuurwerk veroorzaakt. Deze helpende hondenmaatjes zijn onmisbaar voor hun eigenaren met blind- of slechtziendheid, autisme en/of een andere beperking. Intriest dat deze noodkreet nodig was. Nog triester dat het afsteken wéér te vaak plaatsvond rondom hulphonden. Sommige werden zelfs bekogeld met vuurwerk. Dat gebeurde ook bij 'gewone' honden, andere dieren en mensen. Geen wonder dat de roep om een verbod op consumentenvuurwerk steeds luider klinkt.


Schaduwzijden

Want onze nieuwjaarstraditie heeft uitdijende schaduwzijden. Met slachtoffers van vooral legaal vuurwerk. Vuurwerkvandalisme en geweld, gericht tegen mensen, dieren en eigendommen, nemen toe. Ons leefmilieu lijdt schade. Ook in Teylingen signaleren veel inwoners een negatieve tendens.
Zo'n tien geleden was vuurwerk vlak voor, en op, Oudejaarsdag dominant aanwezig. Op 1 januari ontploften de restjes. Kwamen mijn hond en ik te vroeg afstekende kwajongens tegen, dan stopten ze op verzoek. Door aandacht te vragen voor het welzijn van mijn wandelmaatje, bleken ze vaak bereid hun gedrag aan te passen. Voorspelbaarheid en respect waren de succesfactoren.

Omwenteling

Voor ons kwam de omwenteling in slechte ervaringen, waarbij op verschillende plekken in Teylingen opeens met vuurwerk werd gegooid. Ook andere hondeneigenaren bespeurden ongewenste veranderingen. De overlast door vuurwerk nam toe in omvang, intensiteit en tijdsduur. In 2019 ging vanaf oktober stelselmatig vuurwerk de lucht in. Heel december stond in het teken van hoge waakzaamheid buitenshuis en veiligere wandelroutes zoeken. Vuurwerkvrije zones werden – opnieuw – geschonden. Nog meer baasjes weken uit naar verblijfplaatsen met minder of geen vuurwerk, veelal in het buitenland.
Sinds de jaarwisseling krijgt het Vuurwerkmanifest steeds meer bijval. Ook SPH en Voorhout Schoon onderschrijven de petities, die vragen om een verbod op consumentenvuurwerk. Vuurwerk herbergt vele emoties, die zich niet zomaar laten indammen door cijfers en feiten. Maar is zélf vuurwerk afsteken, het waard dat straatgenoten tegenover elkaar te komen staan? Mijn nieuwjaarswens is dat wij in onze buurten sámen een nieuwe, vuurwerkloze inhoud en vorm kunnen geven aan oude rituelen. Samen buiten proosten, terwijl thuis mijn hond en kat snurkend 2021 ingaan. Als voor- en tegenstanders zijn wij 'de samenleving'. Verknal ons niet.