Broedende vogel krijgt de ruimte in woningen

Teylingen n Er worden maatregelen genomen tijdens renovatie, duurzaamheids- en nieuwbouwprojecten om de broedende vogel zo goed mogelijk aan plekken te helpen. Zo antwoordt B&W op vragen die de fractie van D66 onlangs stelde.

Door Nico Kuyt

D66 uitte zijn zorg over de vogelstand aan B&W. Rondom de Boekhorstlaan in Voorhout worden woningen van de woningcorporatie geïsoleerd. Dat is natuurlijk fijn, maar bepaalde vogelsoorten raken daarbij hun onderkomen kwijt. Zo ook in de wijk Hoogh Teylingen, waar nieuwbouw gerealiseerd wordt.

Maar een onderzoek naar beschermde vogels uitgevoerd voor de renovatie van een aantal woningen in de Jan Steenlaan, Rembrandtlaan en Wilhelminastraat heeft aangetoond dat er geen broedlocaties zijn.

Maatregelen

Aan de Rembrandtlaan waren op verzoek van inwoners eerder al maatregelen toegepast voor het broeden door huismussen. En voor gierzwaluwen worden openingen in de nok toegepast, zodat het dak toegankelijk blijft voor broedpogingen, zo geeft B&W aan. "Wij beschouwen maatregelen die bijdragen aan de bescherming of versterking van biodiversiteit in Teylingen niet alleen voor vogels maar ook in het algemeen als belangrijk en noodzakelijk. In de Omgevingsvisie, omgevingsplannen en daarmee samenhangende uitvoeringsprogramma's zal dit aspect een plaats vinden. De wettelijke eisen, zoals de Wet natuurbescherming aangeeft, worden vanzelfsprekend toegepast", zo antwoordt B&W.