Het nieuwe bestuur heft het glas met burgemeester Breuer en wethouder Van Kempen. | Foto: Piet de Boer
Het nieuwe bestuur heft het glas met burgemeester Breuer en wethouder Van Kempen. | Foto: Piet de Boer Foto: piet de Boer

Seniorenvereniging Teylingen viert fusiefeest

Teylingen n ''Een gebrek aan bestuursleden is de aanleiding voor deze fusie,'' zeggen secretaris Netty Havenaar en voorzitter Dick Voerman. De Warmondse Bond van Ouderen dreigde in 2014 door het ontbreken van bestuurders te verdwijnen. Dat mag niet gebeuren vonden de drie verenigingen en ze kwamen in actie. In 2020 is de fusie uiteindelijk een feit.

Door Piet de Boer

De koppen werden in 2014 al bij elkaar gestoken. Na negen maanden lag er een samenwerkingsovereenkomst. De voorzitter dacht na de presentatie op 1 september 2015 met gezwinde vaart richting een fusie te kunnen doorstomen. Maar het proces haperde en kreeg te kampen met ''enkele ups en downs''.

Eigenheid

Net als bij de bestuurlijke fusie was fuseren bij de ouderenorganisaties niet vanzelfsprekend. Men is trots op zijn zelfstandigheid en wil eigenheid of identiteit behouden. De geschiedenis is verschillend. De vereniging in Sassenheim heeft veel leden en is de oudste. Dat heeft gevolgen. In Voorhout is er bijvoorbeeld jaarlijks een uitstapje, in Sassenheim zijn dat er meer. Dat is langzaam zo gegroeid. Elke vereniging heeft zijn eigen karakter, zoals elk dorp zijn eigen karakter heeft.

Praktische voordelen

Het bestuur vroeg advies aan wethouder Arno van Kempen over de mogelijkheid van een succesvolle fusie. Hij adviseerde uitdrukkelijk om de identiteit van de drie kernen te respecteren en te behouden. Een vereniging waarin de drie verenigingen herkenbaar blijven. Geen volledig samensmelten maar een fusie voor praktische doelen. Bijvoorbeeld een efficiƫntere administratie en betere belangenbehartiging van senioren van boven de vijftig jaar.

Bestuur

Door statutaire voorwaarden en een te lage opkomst, moesten er twee algemene ledenvergaderingen plaatsvinden om een beslissing te nemen. De overgrote meerderheid ging op vrijdag 10 januari akkoord. Er waren maar enkele tegenstemmers en een onthouding. ''We zijn een fusie'' riep de voorzitter opgelucht en blij na het voorlezen van de uitslag. Het bestuur kan nu aan de slag. De nieuwe bestuurders zijn Dick Voerman (voorzitter), Netty Havenaar (secretaris), Evert Hegnauer (penningmeester), Jan van Bakel (belangenbehartiging), Hans Boere, Corri van Wetten en Hans Wilson.

Speerpunten

Een van de belangrijkste speerpunten wordt de belangenbehartiging. ''We zijn nu de grootste vereniging in Teylingen met ruim 2000 leden'' , zegt de voorzitter. ''Er bestaat een goede samenwerking met de gemeente en Welzijn Teylingen. Die kunnen de Ouderen Adviseurs (OA's) van de seniorenvereniging inschakelen.'' Het bestuur wil de belangenbehartiging de komende vijf jaar nog verder vorm geven en verstevigen. En hun stem laten horen als het voorzieningenniveau voor senioren vermindert. ''Nee, we gaan niet met spandoeken de straat op als een supermarkt verdwijnt'', lacht Dick Voerman, ''al is het wel een leuk idee.'' De eerste klus die het bestuur moet oppakken is het voorleggen van de definitieve statuten. In maart moet alles op papier staan en wordt de ledenvergadering gevraagd in te stemmen.

Op het fusiefeest pakken de Vergeten Zangeressen van het Vaderlands Lied het podium. Vooruitlopend op de stemming in maart 2020 zingen zij de leden van Seniorenvereniging Teylingen toe: ''Zeg niet nee , ee, ee, ee. Zeg niet nee ,ee, ee, ee. Als ik vraag ga je mee. Zeg niet nee, maar zeg Ja.''


Sophia Scholen heeft nieuw College van Bestuur

Regio n Eveline Driest en Omar Ramadan zijn per 1 januari benoemd als respectievelijk lid en voorzitter College van Bestuur van Sophia Scholen.

Eind 2018 besloot de Raad van Toezicht afscheid te nemen van Sylvia Spierenburg en Ronald de Groot. Floris Dekker werd interim-bestuurder. Het is al jaren bestuurlijk onrustig rondom de voorgangers van Sophia Scholen; de Sophia Stichting en Stichting PCPO. Zij gingen op 1 januari 2018 een fusie, onder meer vanwege de grote financiƫle problemen van de PCPO. Bestuurders van beide stichtingen moesten uiteindelijk vertrekken.

Driest en Ramadam spraken tijdens de nieuwjaarsreceptie op 14 januari onder andere over het lerarentekort en de aankomende staking.