Schuterskoning Ferry van der Vlugt wordt gefeliciteerd door beschermvrouw burgemeester Carla Breuer. | Foto: pr,/Emiel van der Hoeven
Schuterskoning Ferry van der Vlugt wordt gefeliciteerd door beschermvrouw burgemeester Carla Breuer. | Foto: pr,/Emiel van der Hoeven Foto: pr./Emiel van der Hoeven

Ferry van der Vlugt Schutterskoning

Voorhout n Het is Koppermaandag bij St. Hubertus. Op sportpark Elsgeest pakt Ferry van der Vlugt bij de bijna honderdjarige Schuttersvereniging St. Hubertus voor de tweede keer de titel Schutterskoning. Hij troeft daarmee nieuwkomer Jack Bax af.

De start is koud en er staat in de vroege ochtend een fris windje. Maar dat is voor de schutters geen probleem, zij zijn erger gewend. De koffie en traditionele erwtensoep doen wonderen. Voordat ze van start gaan, huldigt voorzitter Kees van Velzen in de volgestroomde kantine van biljartvereniging De Agnes Anne de Jong met zijn 25-jarig lidmaatschap en vicevoorzitter Eduard Ribberink met zijn 40-jarig jubileum. Lees hierover meer verderop in de krant.

Taaie vogels

Al bij de eerste schoten van de burgemeester en oud-schutterskoning Matthijs Ribberink vliegen delen van de houten vogel omlaag. Helaas, het zijn geen delen die punten opleveren. Andere onderdelen van de houten vogel zijn een bepaalde hoeveelheid punten waard. De vleugels, staart, vlaggetje, kop en romp: schiet je ze eraf, dan verdien je punten. Degene die aan het eind van de dag de meeste punten heeft, mag zich een jaar lang Schutterskoning noemen. De schutters hebben er zin in, de houten vogels minder. Een van de vogels is een taaie rakker en het duurt uren voordat alle onderdelen verdwenen zijn. Menigeen vraagt zich of ook het geweer wel juist is afgesteld. Aan het eind van de ochtend liggen voor alle schutters nog alle kansen voor de titel open.

Onder een stralende zon gaat de strijd in de middag verder. Al snel voegt Bax vijf punten (een vleugel en de staart) toe aan de zes punten van de ochtend. Van der Vlugt behaalt in de ochtend slechts drie punten, maar voegt er daar rap de staart met twee punten aan toe. Nog steeds tekent er zich geen duidelijk overwinnaar aan. Wanneer Van der Vlugt als laatste de romp neerhaalt staan beide schutters met elf punten op een gedeelde eerste en tweede plaats. Dat betekent kampen. Voor de overige vijfenveertig schutters resten nog vier plaatsen.

Kampen

Enige commotie ontstaat bij het kampen. Bij gelijke eindiging moeten de schutters in de zaal op kaarten uitvechten wie op welke plaats komt. De schutters worden onverwachts geconfronteerd met het schieten op een blanco kaart. Morrend klaren zij het klusje. Al langere tijd is de vereniging van mening dat er verandering in het kampen moet komen. Komend jaar zal het bestuur hierover knopen doorhakken. Bij het kampen overtroefde Van der Vlugt nieuwkomer Bax en wordt daarmee met elf punten voor de tweede maal Schutterskoning. In 2015 werd hij schutterskoning met zestien punten. Ben Kortekaas wordt derde, de vierde plaats is voor Jeroen Schuilde. Chris Ciggaar en Cok van Steijn worden na het kampen respectievelijk vijfde en zesde.

Beschermvrouw Carla Breuer reikt voor het schuttersmaal de prijzen uit. Een speciale plaats is er voor de lantaarndrager. Piet Lemmers is een goed schutter, raakt veel, maar het lukt hem niet om een vogeldeel te scoren. Dan start de maaltijd. St. Hubertus maakt zich op voor het honderdjarig bestaan in november.