Burgemeester Carla Breuer vertelt over haar werk en privéleven tijdens Levenskunst. | Foto: pr.
Burgemeester Carla Breuer vertelt over haar werk en privéleven tijdens Levenskunst. | Foto: pr. Foto:

'Bezoekers leren de burgemeester heel persoonlijk kennen'

Voorhout n Veel bezoekers kwamen zondag 12 januari naar de Paraplu -winkel met een missie- om het gesprek met burgemeester Carla Breuer bij te wonen. Zij draagt deze bijzondere winkel al vanaf de start een warm hart toe. Regelmatig is zij als vrijwilliger aanwezig op vrijdagmorgen, schenkt koffie en ontmoet graag mensen aan de sociale tafel.

In gesprek met Erik Hietkamp en Piet Overduin gaat zij in op de ups en downs van haar professioneel en persoonlijk leven. Geboren in Kesteren (de Betuwe), groeide ze op in een katholiek gezin in de Biblebelt. Na de lagere- en middelbare school volgde ze een HBO-opleiding om uiteindelijk -zonder tijd te verliezen- Gezondheidswetenschappen te studeren in Maastricht. Logischerwijs kwam ze zo in de zorg terecht, een sector waar ze haar hart aan verpand heeft. Ze werd politiek actief, via het CDJA werd ze in Nieuwegein wethouder. Hoewel haar vader vanwege de afbreukrisico's dit afraadde, koos ze bewust voor het bestuurlijke avontuur. Weer later werd ze de jongste,vrouwelijke burgemeester van het land in het Brabantse Werkendam. Breuer is nu bijna zes jaar burgemeester van Teylingen; binnenkort staat verlenging van haar ambtstermijn op de agenda. Als inwoner wil ze nooit meer weg uit Voorhout.

Klankbord

Zo ontvouwt zich een beeld van een vrouw die zorgvuldig en competent haar ambities realiseert. Hoe is het dan om het burgemeestersambt uit te oefenen? Hoe kom je thuis na een lastige vergadering, slaap je dan wel? Heb je je telefoon altijd naast je bed liggen? Er zijn spannende kwesties, je ontvangt regelmatig kritiek -dat is onvermijdelijk- hoe ga je daar mee om? Al deze vragen beantwoordt Breuer geduldig, eerlijk en respectvol voor anderen. Haar man, vrienden en familie vormen een belangrijk klankbord. Bij tegenstellingen zoekt ze, als een echte verbinder, naar overeenkomsten.

Levenskunst zoekt ook naar leerzame momenten in het persoonlijk leven. Een rode draad in Breuers leven lijkt te zijn, hoe ze tussen en met verschillende religies leeft. Aan haar zijn de lastige momenten van het leven ook niet voorbijgegaan. Wanneer een kind veel te vroeggeboren wordt of -zoals onlangs- haar man plotseling een hartprobleem heeft, ervaart ze die existentiële spanning van leven en dood. De mensen om haar heen, geven haar dan voldoende steun en vertrouwen. Bezoekers van Levenskunst leerde Breuer zo heel persoonlijk kennen. Een echte burger-moeder, een mensen-mens, die heel positief en optimistisch in het leven staat. Zo kijkt ze naar lastige bestuurlijke kwesties en ook naar haar persoonlijk leven. Het werd een open en inspirerend gesprek met een energieke vrouw, dat veel stof tot nadenken gaf na afloop.

De volgende Levenskunst, met Kaleb-voorganger Wilfred van Rijn, is op zondag 9 februari om 16.00 uur in de Paraplu (Herenstraat 53).