Invalster Julia Schuiling scoort een doorloopbal. | Foto: pr./René van Dam
Invalster Julia Schuiling scoort een doorloopbal. | Foto: pr./René van Dam Foto:

TOP wint van koploper LDODK

Sassenheim n In een volle sporthal De Korf werd het publiek in de eerste helft niet verwend met veel doelpunten. In de wedstrijd tussen koploper LDODK/Rinsma Modeplein en nummer twee TOP/SolarCompleet voerden de verdediging in de eerste helft de boventoon. Dit resulteerde in een magere 8-8 bij rust. Na de pauze kwam TOP als beste uit de kleedkamers. Met een ander strijdplan en vooral een veel hoger rendement wist TOP bij 15-15 een run van zes goals te maken. Deze voorsprong werd niet meer uit handen gegeven. TOP won met 27-21 en neemt hiermee de koppositie over van LDODK.

In een week waarin bekend werd dat de huidige trainer/coach Jan Niebeek zal worden opgevolgd door Leon Braunstahl stond er een topper op het programma. Bij TOP ontbraken (nog steeds) Celeste Split en Nick Pikaar en Roos Verheugt startte daarom weer in de basis. Bij LDODK ontbrak topschutter Erwin Zwart. De wedstrijd kwam moeizaam op gang met veel schoten, onrustige aanvallen en balverlies bij beide ploegen. Het was uiteindelijk LDODK dat de score opende en gelijk naar een 0-3 voorsprong schoot. Roos Verheugt scoorde daarop het eerste doelpunt voor TOP en Jet Hendriks had vervolgens maar drie pogingen nodig voor twee goals waarna de stand weer gelijk was. Hierna begon het stuivertje wisselen en had TOP vooral moeite met het achterverdedigen van LDODK. Bij 8-8, gescoord door Tim Flokstra, werd eindelijk het juiste antwoord op de tactiek van LDODK gegeven. Dit was gelijk ook de magere ruststand.

Na rust ging het stuivertje wisselen nog een tijdje door, maar TOP begon wel langzaam onder de verdedigende druk uit te komen. LDODK verzaakte om hun strijdplan aan te passen en te schakelen naar een ander plan. Dat was in het voordeel van TOP. Na zes minuten verliet Barbara Brouwer licht geblesseerd het veld en in haar plaats kwam Julia Schuiling. Deze wissel pakte goed uit, want TOP kwam steeds beter in de wedstrijd. Naast dat Schuiling twee keer tot scoren kwam, ging het rendement opeens met sprongen omhoog en ook het andere vak benutte veel meer kansen. Vooral Flokstra en aanvoerder Mick Snel wisten de korf gemakkelijk te vinden. Bij 15-15 nam TOP de wedstrijd definitief over na een run van 6 goals in 7 minuten tijd. Dit gat kreeg LDODK niet meer gedicht ondanks een goede invalbeurt van Eline Haan (goed voor vier doelpunten) en TOP kon de wedstrijd redelijk ontspannen uitspelen. De eindstand van 27-21 werd bepaald met een knappe onehander van de sterk spelende Sanne Jousma. Ook de invalbeurt van Julia Schuiling ging niet ongemerkt voorbij: zij werd door het publiek gekozen tot speler van de wedstrijd.

Eva Hornsveld pakt bronzen medaille

Voorhout n Eva Hornsveld van Judo Team Bollenstreek heeft de bronzen medaille behaald bij het Matsuru Dutch Open Espoir.

Meerdere judoka's van Team Bollenstreek deden mee. In totaal verschenen 1.700 deelnemers uit 20 verschillend landen op de tatami. Bij de heren onder de 18 jaar kwamen de judoka's net wat te kort. Ruben Naud Fernandez en Bas Verwer hadden de pech dat ze vrij licht in het gewicht zaten. Ook Yannick Turk kwam op de mat en hij liet sterk judo zien. Hij controleerde de wedstrijd goed, liet helaas een klein gaatje vallen en werd geworpen.

Bij de dames -18 moesten Isa Russchenberg en Myrthe Dekker als eersten de mat op. Myrthe begon sterk met een prachtige overwinning. In haar tweede wedstrijd kwam ze in de problemen en werd al snel geworpen. In haar herkansing kwam zeer sterk terug. Een onachtzaam moment bracht haar ten val en verloor ze haar partij. Isa Russchenberg begon heel sterk in het gevecht, zette helaas een worp net te vroeg in en kwam hierdoor verkeerd uit en werd direct afgestraft met een houdgreep.

Nationale selectie

Eva Hornsveld trad pas later de mat op. Na een goede voorbereiding met een trainingsstage in Linz, liet ze sterk judo zien, met een derde plaats als resultaat. En er was nog meer goed nieuws voor de talentvolle judoka. Ze heeft zich weten te plaatsen voor het kwalificatietraject van de Judobond Nederland en gaat deelnemen aan European Cadet Cups. Dit zijn Europese toernooien waar alleen judoka's die, zich via de nationale selectie zich weten te plaatsen, aan mogen deelnemen. Hornsveld wist zich te plaatsen voor dit traject vanwege haar goede resultaten op verschillende toernooien, haar positieve aanwezigheid op trainingen en haar coachbaarheid tijdens trainingen en toernooien. Hornsveld: "Ik ben echt super trots en heel erg blij dat ik dit traject in mag gaan. Vorig jaar was het mij net niet gelukt om mij te plaatsen voor dit traject, dus dit jaar stond er veel meer druk op. Nu we met de wedstrijdgroep meer zijn gaan trainen en ik ook op de hoofdlocatie van het Regionaal Training Centrum ben gaan trainen, merk ik duidelijk verschil met vorig jaar. Nu ik mag gaan judoën in Italië, Duitsland en Kroatië. Dit is echt super gaaf! Ik kijk er al helemaal naar uit om nieuwe tegenstanders te ontmoeten op de mat."

Eva Hornsveld (tweede van rechts) wint brons bij het internationale toernooi. | Foto: pr.