Vragen over passende woonvormen in gemeente

Teylingen n De ouder wordende mens zo lang mogelijk zelfstandig in de eigen buurt te laten blijven wonen, dat is het doel. Echter, op dit moment blijkt dat gemeenten niet in staat zijn de groter wordende groep ouderen daarin te voorzien. De regering heeft dan ook een Taskforce Wonen en Zorg ingesteld. Het legt evenwel voor Teylingen wat werk op. Het CDA heeft hierover vragen gesteld.

In het Werkplan van de Taskforce staat dat de gemeente uiterlijk eind 2020 een concrete analyse klaar heeft op het gebied van wonen, zorg, welzijn en leefbaarheid voor ouderen en andere mensen met een ondersteunings- of zorgbehoefte. Deze analyse moet vervolgens worden vertaald in een woonzorgvisie. Met als uiteindelijk doel dat er in de gemeente passende woonzorgvormen gerealiseerd worden om het gat tussen zelfstandig wonen en het verpleeghuis te dichten. De ambitie is dat eind 2021 de gemeente een 'wonen en zorgafspraak' heeft gemaakt met woningcorporaties, zorgaanbieders en zorgkantoor om te zorgen dat mensen veilig in hun woning en leefomgeving oud kunnen worden.

Er is volgens het CDA een beeld nodig voor de transformatie en nieuwbouw, de hoeveelheid en type woningen, benodigde voorzieningen in de wijk en een uitvoeringsplan. De fractie vraagt of B&W dit alles al in beeld heeft gebracht en een plan van aanpak heeft opgesteld om deze voor Teylingen binnen de gestelde termijnen tot een goed einde te brengen. Tevens welke relatie het heeft tot de gemeentelijke Woonvisie. De huidige Woonvisie loopt dit jaar af en B&W werkt nu aan het opstellen van een nieuwe. (Tekst: Nico Kuyt)