De Volksuniversiteit huurt momenteel de Kastanjehof van de gemeente. | Foto: MV
De Volksuniversiteit huurt momenteel de Kastanjehof van de gemeente. | Foto: MV Foto: MV

Volksuniversiteit Teylingen verhuist naar schoolgebouw aan Diligence

Sassenheim n Het deels leegstaande schoolgebouw aan de Diligence wordt het nieuwe onderkomen van de Volksuniversiteit Teylingen Het is de bedoeling dat het huidige pand aan de St. Antoniuslaan voor het nieuwe cursusseizoen vrij komt voor de verkoop.

De gemeenteraad heeft in 2016 besloten meerdere gebouwen in Teylingen te verkopen. Zo werden al eerder de voormalig bibliotheek in Voorhout, de zes oude schoolwoningen van het Cluster en de oude Kompasschool in Sassenheim verkocht. Ook de Kastanjehof aan de St. Antoniuslaan werd aangewezen voor verkoop, alleen huurde de Volksuniversiteit Teylingen (VU) het gebouw nog van de gemeente. De VU verzocht de gemeente om een alternatief aan te bieden.

Opgeknapt

In de zoektocht naar een nieuwe locatie kwam de gemeente uit bij het schoolgebouw aan de Diligence. Een deel daarvan staat nog leeg. In het andere deel is een dependance van basisschool Het Bolwerk.

Het leegstaande deel wordt opgeknapt, zodat het geschikt is om in het nieuwe seizoen de cursussen te gaan geven. Het gebouw wordt volledig afsluitbaar gemaakt van de school. De gemeente verwacht geen problemen met parkeren, schrijft ze in een informerende brief aan de omwonenden.

Verkoop

De Kastanjehof gaat na de verhuizing in de verkoop. De gemeente wil dat in het gebouw woningen komen, net als in de Kompasschool, waar de werkzaamheden eind vorig jaar zijn gestart.


Staking op basisscholen in de regio

Regio n Tijdens de grote landelijke staking in het onderwijs, op donderdag 30 en vrijdag 31 januari, legt ook een groot aantal van de bijna 700 medewerkers van de 28 Sophia Scholen haar werkzaamheden neer. Ze vragen aandacht voor het verschil in salaris tussen basis en voortgezet onderwijs, de te hoge werkdruk en het lerarentekort. In de Duin- en Bollenstreek vinden meerdere stakingsacties plaats.

In Teylingen zijn basisscholen de Buitenplaats in Warmond, de Overplaats en de Startbaan in Sassenheim, en de Emmaüs en de Andreasschool in Voorhout de hele dag gesloten. De Rank in Sassenheim gaat deels dicht. De Springplank (Sassenheim) gaat na lestijd dicht.

Geen vrije dagen

Stakers niet gekort op loon, mits ze werken aan goed onderwijs in de toekomst. Het net aangetreden College van Bestuur (CvB) Omar Ramadan en Eveline Driest houdt geen loon in bij leerkrachten die gaan staken. "Wij waarderen medewerkers die doorwerken enorm, maar benadelen de collega's die het werk één of twee dagen neerleggen niet", aldus Omar Ramadan, voorzitter van het CvB. Wel heeft het CvB stakende collega's verzocht om zich die dagen in te zetten voor goed onderwijs in de toekomst. Het zijn geen vrije dagen.

Overbelasting

"Er is geen instelling die zo veel maatschappelijke impact heeft als de basisschool – acht jaar lang, vijf dagen per week, zes uur per dag", aldus Ramadan. "Een goede basisschool laat getalenteerde kinderen excelleren en biedt kinderen die weinig kansen van huis krijgen een fundament voor verder succes. Het is een nationale schande dat zoiets waardevols zo karig wordt bekostigd." Sophia Scholen bestrijdt het lerarentekort door de juffen en enkele meesters te verleiden vier of vijf in plaats van drie dagen per week te werken en een "fatsoenlijk salaris helpt daarbij."

Tientallen Sophia-medewerkers sluiten aan bij de grotere manifestaties in Amsterdam en Rotterdam. Veel collega's willen juist in de Duin- en Bollenstreek zichtbaar in gesprek met elkaar en het publiek.


Fietstocht

Een van de initiatieven betreft een fietstocht door de regio. De start vindt plaats op basisschool De Schapendel in Noordwijk. Leraren en leraressen rijden een route door de Duin- en Bollenstreek, waarbij steeds meer collega's aansluiten. Onderweg en tijdens de stops gaan zij met elkaar in gesprek over mogelijke oplossingen voor het onderwijs in de toekomst. De touwtjes, die iedere medewerker meebrengt, worden aan elkaar geknoopt, waarbij de symboliek duidelijk mag zijn.

Aan de fietstocht doen leraren van basisscholen de Rank, de Buitenplaats, de Andreasschool, de Regenboog en de Antoniusschool mee.

De fietsers gaan rond 13.30 uur via Sassenheim naar Voorhout. De bol touw die onderweg zal ontstaan, wordt aan het einde van de fietstocht rond 13.30 uur door naar verwachting 115 medewerkers aangeboden aan het CvB op het hoofdkantoor in Voorhout. "Als hart onder de riem, omdat het CvB ons steunt", geeft Evelijn Sanders aan, directeur van de Schapendel Noordwijk en samen met haar team initiator van de actie. "Samen zetten we onze schouders eronder".

Petitie tegen lerarentekort

Het team van de Prinsenhof in Noordwijkerhout voert actie in de dorpskern. De aandacht gaat uit naar het lerarentekort, wat het bieden van goed onderwijs steeds meer onder druk zet. Hierbij sluiten zij aan bij de petitie van Ouders van Nu.