De Welpen vieren feest en wethouder Van Kempen viert dat mee. | Foto: Piet de Boer
De Welpen vieren feest en wethouder Van Kempen viert dat mee. | Foto: Piet de Boer Foto: Piet de Boer

Gebak, limonade en cadeautjes

n Scojesa viert jubileum van honderd jaar Welpen

Sassenheim n De leden van Scojesa decoreerden zaterdag hun eigen feestgebak voor de viering van honderd jaar Welpen. Het is de groep met de langste historie binnen Scouting Nederland. Dat wordt gevierd, ook in Sassenheim. De groep bestaat deze zaterdag uit dertien welpen: vijf jongens en acht meisjes in de leeftijd van zeven tot elf jaar.

Door Piet de Boer

Erik Boonstra is een van de leiders. Hij is opgegroeid met de scouting en na zijn achttiende in de leiding gekomen. Scouting Jeugd Sassenheim (Scojesa) is in 1978 ontstaan door de fusie van de katholiek jongens- en meisjes-scouting. Toen is ook het rooms-katholieke etiket verdwenen. ''We hebben een open signatuur en zijn er voor iedereen''.

Geen wedstrijd

Elke zaterdag is er 'opkomst'. Dat is een echte scouting term, lacht Boonstra. Scouting is geen school en ook geen sportvereniging. De welpen dragen scoutingkleding, met een zakdoek om de nek bijeengehouden door een houten miniatuur klompje. Scouting leert kinderen samenwerken en verantwoordelijkheid nemen, volgens Erik. Dat klinkt zwaar, maar dat gaat bijna vanzelf tijdens het spelen. Ook de leiding loopt in scouting outfit. De shirts voorzien van emblemen. Hoe meer vaardigheden je hebt, hoe meer lintjes op het shirt. ''Maar scouting is geen wedstrijd'', zegt leidster Sabine. ''Het moet vooral leuk zijn. Dat is het belangrijkste.''

Sociaal vaardig

''En je wordt sociaal vaardiger bij de scouting'', vult Erik aan. "Je leert samenwerken in een groep. Ook in mijn werk heb ik daar nog steeds voordeel van." Wethouder Van Kempen onderschrijft dat. Hij vindt de scouting waardevol omdat het breder is dan sportiviteit alleen. ''Scouting draagt veel bij aan de ontwikkeling van kinderen.''

Op de tafel liggen de cupcakes met natte, witte glazuur. ''Gelukkig geen roze'', gruwt Gaily. Ze houdt niet van die 'meisjeskleur'. Ze sprenkelt de suikerspikkels en suikerballetjes op haar gebakje. Dat moet snel, want anders plakt het glazuur niet meer. Daarna plaatst ze haar feestcake op de schaal met kaarsen. Dan even naar buiten om te spelen en daarna is het feest met limonade, gebak en voor iedereen een cadeautas met snuisterijen om mee naar huis te nemen.


Ingezonden: Geld uit Ondernemersfonds als eenmalige extra voor verenigingen?

Ingezonden n "Geachte leden van de gemeenteraad en het college van B. en W., in De Teylinger lazen wij een artikel over het restant-geld van circa twee ton van het Ondernemersfonds waar uw college en de gemeenteraad een herbestemming voor zal gaan zoeken.

De komende weken heeft uw college het voornemen om samen met de ondernemers in gesprek gaan hoe u samen met de ondernemers dit restant-geld wilt gaan besteden. Een mooi bedrag waarbij wij als Adest Musica eens over na zijn gaan denken hoe dit nu ten goede kan komen aan de gemeenschap van Teylingen.

Teylingen is een bruisende gemeente met veel mooie ondernemingen, veel prachtige verenigingen en organisaties en inwoners die bij veel van die mooie verenigingen betrokken zijn. Zou het niet mooi zijn om dit bedrag voor verenigingen, die in 2020 voor extra uitgaven staan, te bestemmen.

Als ik kijk naar onze vereniging Adest Musica staan wij dit jaar voor een bijzonder grote extra uitgave namelijk de aanschaf van nieuwe uniformen voor de Drum- en Showband, kosten 120.000 euro. Daar hebben we natuurlijk al jarenlang geld voor opzij gezet maar dan hebben we het financieel nog niet rond en moeten we extra acties voeren om het restbedrag bij elkaar te krijgen.

Wij zijn in Teylingen natuurlijk niet de enige vereniging die voor extra kosten voor bijzondere zaken dit jaar komt te staan.

Is het een idee om culturele en sportinstellingen de mogelijkheid te geven een aanvraag in te laten dienen voor een extraatje om de extra uitgave waar de vereniging in 2020 voor komt te staan wat verlichten? Aan uw college en de gemeenteraad om de voorwaarden voor de verdeling van de twee ton op te stellen en de aanvragen te beoordelen.

Dit pleidooi houd ik niet alleen voor Adest Musica maar ook voor andere verenigingen in "ons Teylingen".

Ik hoop dat u eens na wilt denken over dit idee om tot een goede besteding van het restant-geld uit het ondernemersfonds te komen."

Wim van Vliet,

voorzitter Adest Musica

Adest Musica wil nieuwe uniformen aanschaffen en vraagt de gemeente na te denken over een bijdrage. | Foto: archief