Het bestuur van VIJC, v.l.n.r.: George Beukers, Martine Anemaet, Danielle van der Geest, Erik van der Veld, William van Kampen, Claus van der Zalm en Henk de Wit. | Foto: pr.
Het bestuur van VIJC, v.l.n.r.: George Beukers, Martine Anemaet, Danielle van der Geest, Erik van der Veld, William van Kampen, Claus van der Zalm en Henk de Wit. | Foto: pr. Foto: pr./Anke Thoonen

Voorhoutse IJsclub bloeit na 120 jaar nog steeds

Voorhout n De Voorhoutse IJsclub bestaat 120 jaar en is daarmee een van de oudste verenigingen van Voorhout. Op 10 december werd de 120ste algemene ledenvergadering gehouden in Café Restaurant Boerhaave, de opvolger van het Stationskoffiehuis.

Op 15 december 1899, werd in het Stationskoffijhuis aan de Herenstraat, de uitspanning van C. Paardekooper, de Voorhoutse IJsclub opgericht "tot het welzijn van de minvermogenden". Het loon van de baanvegers bedroeg in 1900 een dubbeltje per uur.

Er werden, tijdens de afgelopen ALV, traditiegetrouw weer talloze krentenkaters verloot. Naast traditie heeft het bestuur ook oog voor de toekomst. Net als bij andere ijsverenigingen loopt het ledental enigszins terug, maar nog steeds is de vereniging stevig in de Voorhoutse samenleving geworteld. Ondanks afnemende natuurijsdagen blijft het lidmaatschap lonend. Het doel van de vereniging is het stimuleren van de schaatssport tijdens een natuurijsperiode op een veilige landijsbaan. Mocht natuurijs dus uitblijven dan garandeert de Voorhoutse IJsclub toch ijs en wel in de schaatshal Leiden tijdens de voorjaarsvakantie. Leden kunnen dan op vertoon van het lidmaatschap een dagdeel schaatsen.

De Voorhoutse IJsclub is ook bezig om de bestaande samenwerking te intensiveren met haar zusterverenigingen in Warmond en Sassenheim. Zo organiseert de Warmondse IJsclub op maandag- en vrijdagavond schaatslessen voor recreanten in de Schaatshal Leiden. Leden van de Voorhoutse IJsclub krijgen korting. Naast haar winteractiviteiten is de Voorhoutse IJsclub medeorganisator van het Luchtkussenfestival en heeft een ondersteunende rol tijdens de najaarsfeesten. Ook wordt medewerking verleend aan Koningsdag en tal van andere activiteiten in het dorp.