Bestuurders Hans Al (l) en Willem van Duijn presenteren de nieuwe huisstijl van de fusiecorporatie Stek. | Foto: pr.
Bestuurders Hans Al (l) en Willem van Duijn presenteren de nieuwe huisstijl van de fusiecorporatie Stek. | Foto: pr. Foto: pr.

Fusie woningcorporaties

Teylingen n De eerder ingezette krachtenbundeling van de woningcorporaties Stek Lisse, de Vooruitgang Teylingen en De Noordwijkse Woningstichting (NWS) heeft geleid tot een feitelijke fusie. Dat werd deze week officieel bekend gemaakt. Ze gaan verder onder de naam Stek.

Door Wim Siemerink

Volgens bestuurders Hans Al (Stek) en Willem van Duin (NWS) was bundeling van krachten nodig om ook voor de toekomst voldoende betaalbare huurwoningen te blijven bouwen, om echt te investeren in duurzaamheid en om te blijven innoveren. Gezamenlijk durft men de strijd aan met het huidige, zeer complexe, sociale woningbouw vraagstuk. Maar ook vanuit organisatorisch oogpunt is er winst te halen want op bedrijfslasten en ICT bespaart de nieuwe grote corporatie alleen al 1,3 miljoen euro.

De Autoriteit woningcorporaties en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw gingen vorige week akkoord met de gewenste fusie. Stek, Vooruitgang (die in juli 2019 al fuseerden) en Noordwijkse Woningstichting zijn na de fusie één krachtige, lokaal gewortelde woningcorporatie die in de Bollenstreek 11.600 woningen beheert. De focus ligt daarbij op goede, betaalbare huurwoningen. Vooral voor mensen die niet zelf in hun huisvesting kunnen voorzien.


De nieuwe corporatie gaat verder onder de naam woningcorporatie Stek. Daarbij wordt een nieuwe huisstijl gelanceerd compleet met de uiting 'Je huis, je thuis'. Tot de organisatorische fusie op 1 juli werkt de Noordwijkse Woningstichting nog onder deze naam vanuit het kantoor aan de Van Panhuysstraat in Noordwijk. Voor Stek/Vooruitgang geldt hetzelfde met het kantoor aan de Hobahostraat in Lisse en het steunpunt in 't Onderdak in Sassenheim. Er wordt gezocht naar één centraal onderkomen in de Bollenstreek. Maar ook dan blijven er lokale steunpunten waar de huurders terecht kunnen.

Directeur/bestuurder Willem van Duin zegt met enige nadruk: 'Het nieuwe Stek is meer dan een optelsom van het 'oude' Stek, aangevuld met Vooruitgang en de NWS. Het afgelopen jaar is gewerkt aan een compleet nieuwe organisatie. Waarbij in het beleid en processen steeds is gekozen voor de beste werkwijze. Tot 1 juli blijft er sprake van een overgangsperiode, waarin afdelingen worden samengevoegd en het nieuwe computersysteem wordt ingericht.

Antonius van Padua

De vraag dient zich aan of deelnemen aan de fusie door het Noordwijkerhoutse Antonius van Padua niet beter was geweest. Willem van Duin benadrukt dat dit altijd al de voorkeur genoot en dat het zeker jammer is dat er geen 'Bollen 4' is ontstaan. Padua koos, na aanvankelijk mee te hebben gedaan, onverwacht toch voor een eigen route koos. Hans Al vult aan dat de samenwerking wel erg goed is en dat daar waar nodig ook wordt samengewerkt.