In de Herenstraat in Voorhout kan het kerkplein een ontmoetingsplek worden. | Foto: archief/pr.
In de Herenstraat in Voorhout kan het kerkplein een ontmoetingsplek worden. | Foto: archief/pr. Foto: pr.

Centrumvisie krijgt steeds meer vorm

Teylingen n De gezamenlijke raadscommissies hielden maandag 17 februari een informatieve sessie over de nieuw op te stellen Centrumvisie. Daarin wordt alles wat de kernen betreft integraal bekeken. Er wordt nog gebeiteld aan een definitieve versie en er liggen wat adviezen. Wethouder Marlies Volten wilde daarover de mening van de commissies proeven. Na nog wat inloopavonden per kern, neemt de gemeenteraad in juli een besluit.

Door Nico Kuyt

De Centrumvisie moet in de toekomst zorgen dat de centra aantrekkelijk worden of blijven en waar inwoners en bezoekers graag komen en voldoen in de behoeften. Een onderdeel is het winkelaanbod. En voor Voorhout valt gelijk op dat het een langgerekte straat is. Voor de toekomst zou het winkelgebied eigenlijk ingekort moeten worden. Het verplaatsen zou tegelijk de leegstand bestrijden. De Albert Heijn wil graag uitbreiden. Dat zou kunnen door enkele daar aanwezige winkels te verplaatsen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt te maken met ondernemers en vastgoed.

Kernwinkelgebied aanwijzen

Afgelopen maandag klonk er in de raadzaal enige scepsis over de haalbaarheid ervan. Niettemin vindt de conceptvisie het verstandig een kernwinkelgebied aan te wijzen en als gemeente het overleg samen aan te gaan. Het spoor is een hinderpaal, maar ook leven er klachten over de Herenstraat. De snelheid moet er daar uit. Dit zou kunnen door hem visueel smaller te maken, bijvoorbeeld door fietssuggestiestroken. Het kerkplein moet een ontmoetingsplek worden. Je zou het plein door een bepaalde inrichting de straat op kunnen trekken. Het verkeer moet dan over het plein de weg in de Herenstraat vervolgen. Met wat vrolijke kleuren kan de inrichting van de weg worden opgeleukt.

Verkeersmaatregelen kunnen overigens pas worden genomen als de Noordelijke Randweg is voltooid. Dan wordt duidelijk wat het effect van de randweg is op de Herenstraat.

Lees verder op pagina 5 over de plannen voor de centra van Sassenheim en Warmond.