Zet je 9 tot 26 keer de bak buiten, dan krijg je geen korting. | Foto: MV
Zet je 9 tot 26 keer de bak buiten, dan krijg je geen korting. | Foto: MV Foto: MV

Korting bij acht keer per jaar de restafvalbak aan de straat

Teylingen n De raadscommissie Ruimte kampte vorige week nog met veel onzekerheden over de nieuwe wijze van het inzamelen van het afval. Met name het verminderde aantal keren dat inwoners de bak met restafval aan de straat moeten zetten om een korting te krijgen, was een punt van discussie.

Door Nico Kuyt

De inwoner moet verleid worden om zo min mogelijk restafval aan de straat te zetten. Hij of zij moet daarvoor aangezet worden tot zoveel mogelijk scheiden. Er is daartoe een korting bedacht op de afvalstoffenheffing. Zet je 9 tot 26 keer de bak buiten, dan krijg je geen korting. Bij vijf tot en met acht gaat de korting in werking en bij lager dan vijf keer een extra korting. Met deze staffel is de stellige indruk dat het mogelijk is de doelstelling van maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar te halen, zo hield wethouder Arno van Kempen de commissie voor.

Hele stap

De commissie toonde zich echter sceptisch. Van 26 naar 8, dat is een hele stap. Wie gaat dat doen en wie haalt dit? En wat krijg je dan als beloning? Geen vast bedrag? "Je moet wel heel goed scheiden om beloond te worden. De inwoners krijg je zo niet in beweging. Ze worden niet geprikkeld", oordeelde Hidde Verhoeve (VVD). Hij denkt erover na om bij de behandeling in de gemeenteraad een amendement hierover in te dienen. Paul Witteman (PvdA) gebruikte nog scherpere bewoordingen. "Die korting, het is een farce. Als we het zo hanteren gaan we het niet halen." Jeroen Tomassen (GroenLinks) stelde een tussenbeloning voor, bijvoorbeeld bij 13 aanbiedingen, zodat de inwoner gaat proberen dat lagere streepje toch te gaan behalen. Ook de andere fracties hadden hun twijfels. Het moet meer stimulerend zijn.

Scherpe staffel

Maar B&W heeft toch gemeend de staffel zo als voorstel voor te leggen, maar de raad maakt de keuze, reageerde Van Kempen. Bij een mindere scherpe staffel wordt het doel van de 100 kilo niet gehaald. De wethouder wees naar de gemeente Woerden met hetzelfde systeem, maar met andere staffel. Mocht het niet werken kan de raad altijd nog bijsturen. Diverse commissieleden gaven aan het nog even in hun fractie te bespreken. Naast andere punten van wens en weifeling, leefde er onder de fracties wel het gevoel dat er toch eens begonnen moet worden. Het meest kritisch was Frans Nederstigt (ChristenUnie). De fractie gaat beraden of dit wel kan worden ondersteund. Het hele nieuwe beleid hing aan zoveel factoren. Ook Tomassen was na de bespreking minder optimistisch dan bij het begin, zoals hij het verwoordde.

De gemeenteraad spreekt op 12 maart verder over het voorstel. Krijgt de wethouder daar de instemming voor het voorstel, dan kan B&W verder met het opstellen van het traject van implementatie.