Veel afval is ook afkomstig van bouwprojecten.
Veel afval is ook afkomstig van bouwprojecten. Foto: pr.

It's nog my garbage, but it's my planet

Bijna iedereen ergert zich aan zwerfafval. Denkt 'dat ziet er toch niet uit..' of 'wat een ellende voor de natuur, de dieren en onszelf...'. Toch loopt bijna iedereen eraan voorbij omdat rommel van een ander oprapen snel een stap te ver is. Oké, het is begrijpelijk dat wanneer je in je nette kleding loopt, een boodschapje doet of onderweg bent naar een afspraak je niet snel iets (vies?) van de grond raapt en in de afvalbak gooit. Maar er zijn ook momenten dat je tijdens een wandeling (bijvoorbeeld met de hond) een tas kunt meenemen en eventueel een handschoen en onderweg het nodige opraapt wat je ziet liggen. Of dat je op een vrij moment bewust op pad gaat met zak en grijper en een heleboel afval oppakt. Waarom? Omdat dat de enige manier is om er vanaf te komen! De gemeente heeft te weinig middelen, mensen om het zwerfafval op te ruimen, of geeft hier in elk geval geen prioriteit aan, wat zeer te betreuren is. Maar laten we dit gebeuren? Blijven we toekijken hoe onze leefomgeving steeds verder vervuilt? Hoe het milieu er onder lijdt? Dat de dieren moeten leven tussen de troep, in vervuild water? Dat planten en vissen doodgaan door de vele peuken? Dat de koeien sterven door het blik dat ze in de maag krijgen? En ga zo maar door. Ook veel afval is afkomstig van bouwprojecten.

Een fijne leefomgeving!

Laten we met elkaar wat doen aan de vervuiling. Het hoeft niet veel tijd te kosten, iedereen heeft wel eens een uurtje over. Tijd die je nuttig kunt besteden, waarvoor iedereen je heel dankbaar is en waardoor je veel buiten en in beweging bent. Je kunt het in je eigen straat en buurtje doen of op plekken waar je vaker komt. Of juist eens een andere, grotere route lopen want in de buitengebieden ligt helaas ook veel troep.

Geen grote prullenbak

Dat zwerfafval opruimen symptoombestrijding is, weten we. Dat veroorzakers aangepakt moeten worden en er gedragsverandering en bewustwording moet komen, is natuurlijk een zaak waar we óók voor strijden. Hierin is nog een lange weg te gaan. Maar we blijven niet werkeloos toekijken. U ook niet, hopen we. Heeft u een suggestie voor aanpak? We horen het graag!

Help je ook mee?

Je hoeft je niet aan te melden, maar dat mag natuurlijk wel: voorhoutschoon@gmail.com. Wij plaatsen ook regelmatig iets op onze Facebook-pagina 'VoorhoutSchoon' of op 'Je bent Voorhouter als...' en organiseren eens in de zoveel tijd opruimacties. U denkt dat het wel meevalt? Dan nodigen wij u zeker uit om eens mee te lopen om te zien wat wij allemaal weghalen.

Afbeelding