Jojan Froeling bereikt na vijf dagen klimmen, samen met zijn zoon, de top van de Kilimanjaro. | Foto: pr
Jojan Froeling bereikt na vijf dagen klimmen, samen met zijn zoon, de top van de Kilimanjaro. | Foto: pr Foto: pr.

'Mijn zoon heeft mij er doorheen gesleept'

n Huisarts Froeling haalt 7.000 euro op voor goede doelen

Warmond n Huisarts Jojan Froeling nam vlak voor Kerst afscheid van Warmond. Hij vroeg een donatie voor twee goede doelen. De opbrengst was ruim 7.000 euro. Froeling dankt de bewoners van Warmond heel hartelijk voor de bijdrage. Van het bedrag is 1.800 euro bestemd voor Tweega Medica (organisatie die Nederlandse artsen naar de armste delen van Afrika uitzendt) en maar liefst 5.500 euro gaat naar War Child.

Hij is net terug uit Tanzania waar hij samen met zoon Hidde een aantal ziekenhuisjes bezocht, maar ook de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro (5895 meter hoog), beklom als sponsorbeklimming voor War Child. De groep van 25 deelnemers ging in vijf en een halve dag omhoog en in twee dagen weer naar beneden. De accommodatie was zeer sober. Ze brachten de nacht door in eenvoudige tentjes op grote hoogte.

Liederen trance

De laatste etappe van acht uur (1500 meter) begon 's nachts in het donker. De 'porters' (dragers) die de tenten vervoerden, zongen Afrikaanse liederen. Froeling genoot: ''Ik liep daardoor in een soort trance.'' Om zes uur kwam de zon op. Dan weet je niet wat er gebeurt. Het is zo mooi daar boven de wolken. De rest van de wereld bestaat even niet.'' Twee uur later bereikten ze na ruim vijf dagen klimmen de top.

In Tanzania de 5895 meter hoge Kilimanjaro op

Geen Coca-Cola route

Jojan Froeling kan zeker de tocht aanraden, maar vergis je niet; het is fysiek heel zwaar. Absoluut geen Coca-Cola route. Veel regen, ook wel hagel, sober eten en gevaar voor hoogte-ziekte. Je krijgt dan last van je longen en hoofd door lagere zuurstofdruk. Die topbeklimming dag was erg inspannend, maar ook het meest waardevol voor de voormalige huisarts uit Warmond. ''Mijn zoon heeft me er doorheen gesleept. Die bleef aanmoedigen en eten en drinken aanreiken. Hij praatte me bij wijze van spreken omhoog. Voor mij een heel bijzondere ervaring. Dat heeft me diep geraakt.''

Irak

Froeling kijkt in Leeuwarden nog steeds met voldoening terug op zijn klimtocht en bezoek aan Tanzania. De actie van War Child heeft landelijk dit jaar drie ton opgebracht. Dat gaat voor een groot deel naar Mosul (Irak), een grote stad waar kinderen veel steun nodig hebben na het bewind van Isis.