Yves Vergeer wordt tweede op de 5 kilometer. | Foto: pr.
Yves Vergeer wordt tweede op de 5 kilometer. | Foto: pr. Foto: pr.

Veel schaatsmedailles voor STS en WIJC

Sassenheim/Warmond n Schaatsclubs STS-KGM en de Warmondse IJsclub (WIJC) kunnen trots zijn op hun pupillen. Het afgelopen weekend regende het zowel nationaal als internationaal medailles.

Zeven schaatsers van STS-KGM stonden aan de start van het Nederlands Kampioenschap Supersprint over twee keer 100 meter en twee keer 300 meter in Amsterdam. Onder veel wind, zware omstandigheden en wit ijs wist STS-KGM na de 100 meter al drie Nederlands kampioenen af te leveren. Sterre van Schaik sprintte op de 100 meter naar de winst bij de C-junioren in een tijd van 11.23. Dit was tevens een clubrecord dat op naam van Pien Hersman stond. Ward Dielissen wist in een spannende strijd met 0.01 sec te winnen bij de C-junioren en verbeterde zijn eigen clubrecord in 10.49 en werd Nederlands kampioen 100 meter. Hij snelde op de 300 meter naar een geweldig clubrecord van 25.33, behaalde hiermee zilver, en stond op de tweede plaats voor het eindklassement.


Hersman kampioen

Op eerste jaars B-juniore Pien Hersman stond dit weekend geen maat. Zij reed het 28 jaar oude baanrecord van Tonny de Jong uit de boeken in een razend snelle 10.89. Dit was gelijk een clubrecord en de Nederlandse titel 100 meter. Het sprintkanon uit Lisse wist daarnaast alle vier de afstanden ruimschoots te winnen en werd ook Nederlands kampioen op de 300 meter in 26.51. Dit deed ze eveneens in een baanrecord en clubrecord. Daarmee won de pas 16-jarige Lissese het klassement en werd Pien Nederlands kampioen Supersprint.


Debutanten bij de C-junioren Shelley Blaauw en Laura Linssen schaatsten een mooi NK met een persoonlijk record op de 100 meter. Ook Marije van der Spek deed dat. Bowien van der Spek moest haar NK vanwege rugklachten staken.


'Historische prestatie'

Trainer Martin Hersman was op een gegeven moment de tel kwijt van het aantal titels en medailles :”Dat wij hier met zeven schaatsers aan de start staan was al uniek. Overal zag je blauwe STS jasjes. Maar dat we dan zoveel overwinningen en medailles pakken op dit sprint NK is helemaal bijzonder. Iedereen schaatst een persoonlijk record op de 100 meter op de enige onoverdekte baan in Nederland. Wij kunnen alleen maar trots zijn op onze schaatsers en genieten van deze historische prestatie”.


WK-zilver

Het wereldkampioenschap allround en het WK afstanden voor junioren werden dit weekend verreden in Tomaszów Mazowiecki in Polen. Yves Vergeer van de Warmondse IJsclub reed op de 5000 meter naar 6.39.58. Het persoonlijke record is ook meteen een nieuw WIJC-clubrecord. De Rus Daniil Aldoshkin reed de beste tijd, 6.36.17, en was dus eerste, de zilveren medaille was voor Yves en brons was voor de Amerikaan Casey Dawson die finishte in 6.40.33. Op zondag trad Yves met Harm Visser en Jarle Gerrits aan voor de ploegenachtervolging. Ze zetten een tijd van 3.55,88 op de klok en wonnen daarmee brons. Bij de mass start ging Vergeer onderuit, waardoor hij samen met zijn maatje Harm Visser een kans op een medaille in rook zag opgaan.


Grand Prix

De laatste drie wedstrijden om de KPN Grand Prix zijn verreden op het zee-ijs in Luleå in het noorden van de Botnische Golf in Zweden. Lisa van der Geest kwam zaterdag op het podium voor de zilveren medaille, Iris van der Stelt in de finale wedstrijd op zondag voor de bronzen plak. Lees meer op www.deteylinger.nl.


Rolstoelhandbal is niet alleen voor invalide sporters

Voorhout n “In een rolstoel is het voor mij wel mogelijk om te handballen, dat maakt voor mij het leven leuker.” Het zijn één van de uitdrukkingen die je kan horen wanneer je komt kijken bij het rolstoelhandbal in Voorhout. Foreholte heeft sinds vorig jaar een eigen rolstoelhandbalteam en zijn op zoek naar nieuwe leden via een clinic.


Zaterdagochtend 7 maart van 10.30 tot 12.00 uur is er een clinic door de spelers en staf van het rolstoelteam van Foreholte in sporthal De Tulp. Iedereen is welkom om kennis te maken met de sport.


Daniëlle Damen is een van de ‘trekkers’ van het bijzondere initiatief. Handbalvereniging Foreholte startte als eerste club in de Bollenstreek met rolstoelhandbal. “Dit is mogelijk gemaakt door een aantal partijen. Zo hebben we subsidie van Fonds 1818 gehad voor de aanschaf van meerdere rolstoelen, een bijdrage voor het vervoer van de kringloopwinkel uit Voorhout, maar ook van een plaatselijke fietsenmaker die voor ons de rolstoelen wil onderhouden."


Kar trekken

Hierna vertelt de Lisserse hoe het idee is ontstaan. “Na het meedoen van een clinic in december 2018 heb ik samen met drie andere personen om de tafel gezeten en bedacht dat dit echt iets is wat we missen in de Bollenstreek. De eerste reden is dat het mij enorm leuk leek om dit op te zetten en de tweede reden is dat het ook iets voor mij is, want ik heb een incomplete dwarslaesie en kan geen valide sport meer beoefenen. Rolstoelhandbal is namelijk niet alleen geschikt voor invalide personen, maar ook voor mensen met bijvoorbeeld versleten knieën. Op deze manier kan iemand toch blijven handballen”.


Nihil

De verschillen tussen het reguliere en aangepaste handbal zijn nihil. “De handbalregels zijn nagenoeg gelijk maar het is bijvoorbeeld niet toegestaan om met je voeten devloer aan te raken, de keeper mag de benen niet gebruiken en de teams zijn gemengd. Je speelt het spel met zes personen inclusief de keeper. Verder wil ik benadrukken dat het voor iedereen vanaf 16 jaar geschikt is, zo lang je een bal kunt gooien en vangen en jezelf kunt voortbewegen in de rolstoel.”


Aanmelden

Er wordt wekelijks getraind op vrijdagavond van 17.30 tot 18.45 uur Het spelen van wedstrijden behoort ook tot de mogelijkheden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de clinic via rolstoelhandbal@hvforeholte.nl. "De eerste maand is gratis, zodat je echt kunt inschatten of deze sport bij je past. Iedereen is welkom.”