Leni Hermans-Van den Berg, haar oudste zoon Harry en burgemeester Carla Breuer hebben plezier met het jongste achterkleinkind Tygo.
Leni Hermans-Van den Berg, haar oudste zoon Harry en burgemeester Carla Breuer hebben plezier met het jongste achterkleinkind Tygo. Foto: Piet de Boer

Honderd kaarsjes op de taart

Voorhout n Leni Hermans- van den Berg vierde zaterdag 29 februari onder grote belangstelling haar eeuwfeest. Cheers! zit stampvol. Leni geniet van alle vrienden en bekenden en is omringd door haar vijf kinderen, elf kleinkinderen en negentien achterkleinkinderen. Ook burgemeester Carla Breuer komt haar feliciteren en neemt tot grote vreugde van de honderdjarige het jongste achterkleinkind even op schoot.

Door Piet de Boer

Leni werd geboren op 29 februari 1920. Als Schrikkeldagkind ('maar het was niet echt een ding hoor, ik vierde mijn verjaardag gewoon op andere dagen) groeide ze op in Voorhout. Haar vader met de bijnaam 'Witte Piet' is bollenkweker aan de Loosterweg. Hij kweekt tulpen en narcissen, maar heeft ook aardbeien, bessen en een appelen- en perenboomgaard. De kleine Leni blijkt een goed stel hersenen te bezitten. Op de kleuterschool mag ze van de zusters op de klok gaan kijken. Ze is dan vier jaar. ''Jammer dat ik vroeger niet verder kon leren, maar dat was toen gewoon niet zo'', zegt ze berustend.


Piet uit Noordwijk

Rond haar twintigste leert ze haar man kennen. Piet Hermans uit Noordwijk. Op 20 november 1940 trouwen ze. ''Ik had een mooie blauwe trouwjurk'', glimlacht Leni. Ze wonen een korte periode in Hillegom, maar gedwongen door de oorlogsomstandigheden gaan ze inwonen bij Leni haar ouders. Piet is machinebankwerker, maar wil niet uitgezonden worden naar Duitsland en gaat als landarbeider aan de slag. Leni en Piet krijgen aan de Loosterweg hun eerste drie kinderen: Harry, Ria en Nel. Na de oorlog settelen ze zich aan de 's Gravendamseweg en daar zien Peter en Anneke het levenslicht. Hun vader pakt na 1945 zijn eigenlijke beroep weer op en werkt onder andere als verwarmingsinstallateur. ''Daar was hij goed in'' zegt Leni. Helaas komt haar man vroeg te overlijden. Piet is niet ouder geworden dan 47 jaar. Treurig vindt ze dat. ''Maar ik heb een gelukkig huwelijk gehad'', zegt ze tevreden.


Klaverjassen

Mevrouw Hermans -Van den Berg heeft altijd hard gewerkt en is jarenlang bollenpakster geweest. ''Geleerd van mijn vader. Bovendien kon ik goed tellen''. En hobby's? Ze schudt haar hoofd.''Daar was gewoon geen tijd voor, behalve voor kaarten. '' Leni speelde tot haar 94ste fanatiek klaverjas in competitieverband. Haar ogen sprankelen als ze daar aan terugdenkt. Ze geniet van de herinnering en de grote belangstelling voor haar échte verjaardag. Zelfs de kinderen van haar vriend Wim Rosbergen, waar ze meer dan twintig jaar mee heeft samengeleefd, zijn aanwezig. Ze glimlacht. En het recept om honderd te worden is eigenlijk simpel. ''Onthoud het goede en vergeet het slechte, gewoon gezellig leven en doorgaan.''