Bevrijdingsdecoratie van Henny Kortekaas voor het bevrijdingsfeest op de Dam, 7 mei 1945. | Foto: pr.
Bevrijdingsdecoratie van Henny Kortekaas voor het bevrijdingsfeest op de Dam, 7 mei 1945. | Foto: pr. Foto: pr.

Wilfred van Rijn te gast bij laatste Levenskunst

Voorhout n De laatste bijeenkomst van Levenskunst is op zondag 8 maart van 16.00 tot 18.00 uur in de Paraplu (Herenstraat 53). Net als in de vier eerdere edities ontvangen interviewers Erik Hietkamp en Piet Overduin een gast die vertelt over zijn of haar leven. Dit keer is dat Wilfred van Rijn, voorganger van Baptistengemeente Kaleb.

Naast voorganger is Van Rijn ook werkzaam bij de EO, waar hij onder andere de dagelijkse podcast 'Eerst Dit' verzorgt. Daarnaast is hij vanaf de start betrokken bij Kaleb en heeft de gemeente zien groeien naar zo'n tweehonderd actieve leden, waaronder veel jonge gezinnen. Erik Hietkamp en Piet Overduin zullen hem interviewen over voor- en tegenspoed in zijn persoonlijk leven en in het leven van anderen. Als voorganger staat hij regelmatig oog in oog met vreugde en menselijk verdriet. Hoe gaat hij daarmee om? Vanuit welke waarden leeft hij en helpen die wanneer het leven moeilijk wordt? Wat zijn zijn geleerde lessen over het leven, die hij met anderen wil delen?


Doel is dat het publiek met de input napraat over de eigen voor- en tegenslagen in het leven.


Tim Kruik genomineerd voor Coiffure Award

Sassenheim n Tim Kruik is genomineerd voor een Coiffure Award 2020 in de categorie dames. De uitreiking van de prestigieuze kappersprijzen is op zondag 19 april.

De in totaal 99 genomineerden zijn verdeeld over twaalf categorieën. Tim Kruik van de gelijknamige Tim Kruik Hairstudio in Sassenheim is genomineerd in de categorie dames. Naast de twaalf Coiffure Awards wordt ook de meest begeerde prijs onder Nederlandse kappers uitgereikt: de Hairdresser Of The Year.


Tim Kruik is geen onbekende bij de Coiffure Awards. Bijna ieder jaar is hij een van de genomineerden en hij won de prijs in 2015. Daarnaast noemt L'Oreal hem ook een van de beste hairartists van Nederland.


Bijzonder oorlogsvlaggetje te zien bij expositie SOS

Sassenheim n Aan de oproep van Stichting Oud Sassenheim (SOS) om aandenken aan de Tweede Wereldoorlog beschikbaar te stellen voor haar tentoonstelling is ruimschoots gevolg gegeven. Zo kwam er onder andere een telefoontje van Henny Kortekaas.

Niet alleen tijdens haar maandelijkse Inloop werd materiaal aangereikt, maar ook telefonisch werd de SOS een aantal keren benaderd. Bijzonder was het telefoontje van Henny Kortekaas (88) uit de Zuiderstraat. Op het einde van de oorlog woonde ze als 13-jarig meisje in Amsterdam. Zij vertelde dat ze een decoratie had, die haar moeder van de weinige wol die nog in huis was had gebreid van de Nederlandse driekleur. In de oorlogsjaren was het tonen van de Nederlandse vlag streng verboden, maar op 7 mei 1945 deed ze hem op toen ze met haar moeder en zusje naar het bevrijdingsfeest wilde gaan op de Dam. Op de Dam werd echter plotseling geschoten. Feestvierders verscholen zich achter prullenbakken, kiosken en lantarenpalen. Het schieten hield twee uur aan. Er vielen vermoedelijk 19 tot 22 doden. Henny heeft de Dam niet bereikt. Ze werd met haar moeder en zusje tegengehouden. De gebeurtenis grijpt haar nog steeds aan. Met moeite en alleen met tussenpauzen kan ze er over praten.


De decoratie is meeverhuisd van Amsterdam naar Warmond en Sassenheim. Al die tijd heeft ze de decoratie bewaard als herinnering aan die gruwelijke gebeurtenis. De SOS heeft enkele verhalen van haar opgenomen. Ze vond het belangrijk deze herinneringen door te geven. De decoratie blijft ze koesteren en zal in een vitrine te zien zijn tijdens de SOS expositie over de Tweede Wereldoorlog. Die is vanaf 7 mei open voor publiek.


Inloop

De SOS heeft donderdag 5 maart weer een inloop. Frans van der Wiel geeft om 10.30 uur een presentatie over een deel van de Kerklaan in De Coy (Kagerdreef 72).