Invaller Frank Mostard is tegen zijn oude club Blauw-Wit matchwinnaar. | Foto: pr./Rene van Dam Foto: pr./Rene van Dam

TOP mazzelt in eigen huis

Sassenheim n Tegenstander Blauw-Wit had zich al verzekerd van handhaving, maar voor TOP/SolarCompleet waren de punten nog van belang in de strijd om de play-off plekken. In een van de leukste wedstrijden van het seizoen was het TOP dat uiteindelijk aan het langste eind trok. De enige keer dat de Amsterdammers op achterstand kwamen, was het namelijk gelijk de eindstand.

Het blijft wekelijks puzzelen voor coach Jan Niebeek. Naast de al lange tijd geblesseerde Celeste Split kwam daar vorige week Tim Flokstra bij en tijdens de training ging Mick Snel door zijn enkel. Flokstra werd vervangen door Thomas Tiggelman. Hoewel er voor Blauw-Wit niets meer op het spel stond, was de stand na zes minuten al 3-6. De productie bleef aan Amsterdamse zijde hoog: 8-12. Mick Snel moest in die fase al vervangen worden door Wouter de Koning. Enigszins gelukkig kwam de thuisploeg met drie strafworpen (twee van Tiggelman) op rij op 12-12. Inmiddels had Julia Schuiling de verdediging overgenomen van Mandy Koelman, de topschutter van Blauw-Wit, en dat deed zij uitstekend. De partij was vanaf dat moment helemaal open. Blauw-Wit kwam net voor rust op 14-15. Ook na rust moest TOP telkens in de achtervolging, maar groter dan drie werd het gat niet. De inbreng van Frank Mostard tien minuten voor tijd bracht meer gevaar in het vak. De laatste minuten waren spannend en hectisch. De net ingevallen Roos Verheugt scoorde gelijk 23-24 en Mostard daarop met zijn derde goal de gelijkmaker. Barbara Brouwer counterde een goal van Blauw-Wit opnieuw. Mostard zette met een zelf verdiende strafworp TOP voor de eerste en enige keer op voorsprong. Blauw-Wit zette nog een keer aan en rekende op een strafworp bij een allerlaatste aanvalsopzet. De arbitrage besloot echter anders en gaf TOP balbezit met nog twaalf seconden te spelen. Daardoor bleef het 26-25.

Foreholte nacompetitie in

Voorhout n Foreholte speelde de laatste reguliere thuiswedstrijd tegen Westsite. Nikki van de Post en Anabel Arroyo- van Den Berg namen voor het thuispubliek al afscheid met een nipte overwinning. Foreholte is daardoor nagenoeg zeker van nacompetitie in de eerste divisie.

De start van de wedstrijd was niet de beste. Daarnaast was de verwachting dat Westsite er een trage partij van zou maken. Dit pakte anders uit. De afstandsschoten van nummer vier van Westside maakten het de Voorhouters moeilijk. Te makkelijk kon de cirkel aangespeeld worden en door wat gebrek aan samenwerking in de dekking kon Westsite makkelijk tot scoren komen. De zenuwen leek Foreholte parten te spelen en daardoor werd haastig en slordig gespeeld. Toen de storm van Westsite was gaan liggen kreeg Foreholte meer grip op hun aanval en was het scoren ook ineens makkelijker. Snelle combinaties na omschakeling van verdedigen naar aanval gingen lopen en zo kroop Foreholte dichterbij. Met twee punten achterstand ging de thuisclub de rust in.

Nacompetitie

De snelheid in de tweede helft was bij vlagen terug en de dekking van Foreholte deed zijn werk, inclusief sterk keeperswerk. Na tien minuten liep Foreholte over Westsite heen. De voorsprong werd echter niet groter dan twee. De twee teams waren duidelijk aan elkaar gewaagd en maakten het spannend. De laatste drie minuten mandekking op een speler van Foreholte veroorzaakte enigszins paniek. Alle time-out kaarten waren al vergeven en er konden verder geen afspraken gemaakt worden hoe om te gaan met die dekking. Spanning was te snijden. Westsite ging in de aanval met nog 30 seconden. De dekking stond al klaar en wist een score te voorkomen. Foreholte pakt de punten met een 29-28 overwinning en is nu zeker van nacompetitie in de eerste divisie.