Walking Football is een activiteit die ouderen in beweging én betrokken bij een club houdt. | Foto: archief/WS
Walking Football is een activiteit die ouderen in beweging én betrokken bij een club houdt. | Foto: archief/WS Foto: Cor de Mooy

Sportformateur verzamelt wensen

Teylingen n Inwoners van onze gemeente en andere Nederlanders moeten fit zijn om mee te kunnen doen in de huidige maatschappij. Sportformateur Gerben van Duin voert groeps- en individuele gesprekken om een Teylings Sportakkoord te schrijven waarin gezondheidszorg, preventie, sport en lokaliteiten met elkaar verbonden worden en met elkaar samenwerken. Op maandag 9 maart was de eerste bijeenkomst in het Trefpunt in Warmond, waar achttien aanwezigen waren.

Door Piet de Boer

In het nationale sportakkoord zijn zes thema's genoemd: 'Inclusief sporten en bewegen, Duurzame sportinfrastructuur, Vitale aanbieders, Positieve sportcultuur, Van jongs af aan vaardig in bewegen, Topsport die inspireert.' Sport levert fitte gezonde mensen op, net als preventie. Inwoners leven gelukkiger als ze sporten en preventief de sigaret en alcohol afzweren. Daardoor gaat de kwaliteit van leven omhoog verwacht men.

Sport in het middelpunt

Door sportverenigingen krijgt een dorp niet alleen fitte mensen, maar ook een betere binding tussen inwoners. Dat vergt wel een omslag. ''Probeer een andere bril op te zetten en sport op een andere manier te positioneren in de maatschappij.'' zegt Van Duin. Sport is meer dan fysieke fitheid. Sportverenigingen zijn tegenwoordig de plek waar mensen elkaar spreken, ontmoeten en bij elkaar komen, vergelijkbaar met de kerk van vroeger. Sport verbindt en heeft de mogelijkheid om mensen bij elkaar te brengen. Zoals mensen met een beperking of inwoners met een migratie-achtergrond. Sport maakt integratie makkelijker. Het heeft hierdoor een groot maatschappelijk belang. Maar ook als vereniging word je belangrijker. ''Je laat zo zien dat je er toe doet,'' volgens Van Duin en de vereniging dus meer is dan een club mensen met een hobby.


''Wij hebben veel mensen met autisme die het heerlijk vinden om te sporten, maar soms levert dat ook problemen op en hebben we behoefte aan hulp. Sportcoaches zijn geen zorgmedewerkers. Bij zorgorganisaties wordt onderschat dat coaches en bestuurders moeilijk bij een zorgorganisatie binnenstappen. Ze moeten een drempel over. Er is geen verbinding, geen netwerk." Dat moet veranderen, vind de sportformateur Gerben van Duin. Hij verzamelt in drie groepsbijeenkomsten de wensen en problemen bij de de verenigingen en probeert verbindingen te leggen tussen de zorgorganisaties en verenigingen,, en samenwerking mogelijk te maken tussen allerlei geledingen. Van sportverenigingen, maatschappelijke instellingen tot het onderwijs, zorginstellingen en de gemeente.

Sportformateur Van Duin gaat deze week alle kernen van Teylingen langs om ideeën te verzamelen. Op dinsdag 10 maart was hij in Voorhout, en op donderdag 12 maart is hij van 17.30 tot 20.00 uur in de Bernardus (Hoofdstraat 82). Het programma start om 18.00 uur. Verwacht wordt dat begin juni het ambitieuze plan klaar is. Een plan om met sport en preventie Teylingen gezond en gelukkig te houden. De concrete invulling van het lokale sportakkoord volgt daarna.