De Z-ambassadeurs laten hun zwerfafvalboot te water aan de Industriekade.
De Z-ambassadeurs laten hun zwerfafvalboot te water aan de Industriekade. Foto: Piet van Kampen

Zwerfafvalboot haalt zakken vol afval uit het water

Sassenheim n De zwerfafvalboot van de Noordwijkse Zwerfambassadeurs is weer te water gelaten. Dat gebeurde in Sassenheim, waar ze direct ook even de Sassenheimervaart vrij van zwerfafval maakten. In totaal kwamen zestien afvalzakken vol troep uit het water.

Door Piet van Kampen

De vrijwilligers, die zich als Zwerfambassadeurs Noordwijk geheel vrijwillig verdienstelijk maken om het zwerfafval op straten, pleinen en uit plantsoenen te verwijderen vormen een voorbeeldfunctie in een maatschappij waarin velen helaas niet denken aan een schoon milieu. ‘Verbeter de wereld en begin bij jezelf’ is het motto dat deze mensen hoog in het vaandel voeren. Vorig jaar zijn zij ook op de wateren in en om Noordwijk begonnen met het verwijderen van afval. Het aanschaffen van een boot hiertoe werd mogelijk gemaakt door het werven van gelden van enkele fondsen en een vriendelijk prijsje van Alex Omtzigt, eigenaar van het gelijknamige watersportbedrijf. Na een onderhoudsbeurt door hetzelfde Sassenheimse bedrijf werd het vaartuig vorige week vrijdag aan de Sassenheimervaart te water gelaten. Als tegenprestatie bemande een team ambassadeurs de boot om vervolgens de Sassenheimervaart en de Ringsloot van het afval te ontdoen, vanaf de Dieperpoel tot aan het centrum in Sassenheim. Het was een symbolische start van het nieuw vaarseizoen dat er weer aan komt. Rob Choufoer, een van de drijvende krachten van de Z-ambassadeurs: "Het is niet alleen leuk, maar vooral nuttig en noodzakelijk om te doen. En het geeft ook een kick als je dit werk doet. Het is een strijd tegen de plastic soep die onze wateren en de zee vervuilt. Mensen moeten zich bewust worden waar zij mee bezig zijn". Voor hun nuttige werk faciliteert de gemeente Noordwijk de nodige materialen zoals grijpers, prikkers, gele hesjes en handschoenen.


Naast de zestien vuilniszakken vol afval, haalden de afvalpakkers ook veel grof afval uit het water. De gemeente Teylingen heeft het afval na afloop afgevoerd. Het water in dat deel van Sassenheim is weer een stukje schoner. Op 21 maart is voor de achttiende keer de Landelijke Opschoondag, waarbij inwoners helpen om Teylingen een stukje schoner te maken.