Corona-besmettingen in Oegstgeest en Noordwijk

Regio n In Oegstgeest en Noordwijk zijn in totaal drie mensen besmet met het coronavirus, meldt de GGD Hollands Midden.

In Oegstgeest gaat het om de 32-jarige man uit Oegstgeest, waarvan een eerste test al positief was. De man is in Noord-Italië geweest en zit nu in thuisisolatie. Door de sterke verdenking was de GGD Hollands Midden al gestart met het in kaart brengen van contacten. Contacten van de patiënt worden momenteel door de GGD benaderd en krijgen leefregels en instructies hoe te handelen bij klachten.


In Noordwijk gaat het om twee patiënten met het coronavirus: een 52-jarige vrouw en een 51-jarige man, beiden zijn in Noord-Italië geweest. De besmetting is twee keer aangetoond.


De gemeente Teylingen zegt op de eigen website de ontwikkeling van het virus op de voet te volgen. Ze volgen het RIVM als eerste en belangrijkste informatiebron.


Besmettingen voorkomen

Het RIVM en de GGD blijven alert op nieuwe besmettingen. Zij passen hetzelfde protocol toe als nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt. Door deze maatregelen verkleinen ze de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.


Premier Rutte kondigde ondertussen op maandag 9 maart een extra maatregel aan. Hij vraagt Nederlanders elkaar niet meer de hand te schudden. Dat komt bovenop het advies om te niezen in de elleboog, papieren zakdoekjes te gebruiken en de handen vaak te wassen. Meer informatie staat ook op rijksoverheid.nl/coronavirus.