Wethouder krijgt dossiers duurzaamheid en afval

Vervolg voorpagina


Heleen Hooij komt in het college namens Trilokaal. Ze volgt Rob ten Boden op, die eind vorig jaar zijn vertrek aankondigde. De nieuwe wethouder is verantwoordelijk voor onder meer duurzaamheid, afvalverwerking, de energietransitie en natuur. Prioriteit ligt de komende tijd bij duurzaamheid en groen. Ze kondigde tijdens de vergadering aan dat ze hard aan het werk gaat om de dorpen en lopende dossiers goed te leren kennen, en verheugt zich op de samenwerking met raad, college, inwoners en ondernemers.


Ervaring

De veelzijdige bestuurlijke ervaring van Hooij gaf voor Trilokaal de doorslag om haar als wethouderskandidaat voor te dragen. Van 2015 tot 2018 was ze wethouder voor de VVD in haar woonplaats Heemstede, waar ze in totaal veertien jaar raadslid is geweest. Daarvoor was zij secretaris bij de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers en bloemenveiling Royal FloraHolland.


Geen verhuizing

De raad stemt ermee in dat Hooij in Heemstede blijft wonen, omdat haar benoeming halverwege de raadsperiode valt. "Het is ook mogelijk om wethouders van buiten de raad te benoemen, zelfs als ze in een andere gemeente wonen. In het laatste geval zijn ze wel verplicht binnen een jaar te verhuizen naar de gemeente waarin ze wethouder zijn geworden. De raad kan in bijzondere gevallen ontheffing van de verhuisplicht verlenen," zo valt op de website van Prodemos te lezen. Die ontheffing moet Hooij ieder jaar opnieuw aanvragen.


Start planontwikkeling rond Nieuw Boekhorst

Voorhout n B&W vraagt de komende gemeenteraad de locatie Nieuw Boekhorst vast te stellen als ontwikkellocatie voor woningbouw en in te stemmen de planontwikkeling hiervoor op te starten. Daarvoor heeft B&W een voorbereidingskrediet van de raad nodig van bijna een half miljoen.

door Nico Kuyt

In de gemeentelijke structuurvisie staat de locatie Nieuw Boekhorst vermeld als woningbouwlocatie voor 300 tot circa 900 woningen. De locatie ligt naast Hooghkamer. In januari hebben de ontwikkelaars hun visie op het plan- en participatieproces gepresenteerd aan de gemeente.


Woningbouw

B&W vindt dat de tijd is gekomen om het traject om tot ontwikkeling te komen te starten. Er is een grote behoefte aan woningbouw, zo geeft B&W aan en Nieuw Boekhorst kan hierin zowel een lokale als regionale rol spelen. Het zal gepaard gaan met een uitgebreid participatietraject waarbij onder andere bewoners, belanghebbenden, eigenaren, ontwikkelende partijen, Provincie en Hoogheemraadschap worden betrokken. De gemeente bezit geen grond in het te ontwikkelen gebied, maar wil samen met de ontwikkelaars het participatie- en communicatietraject regisseren.


Bestemmingsplan opstellen

Het is opgeknipt in twee fases. De eerste gaat over een globale visie en een globaal programma. In deze fase wil B&W belanghebbenden en stakeholders vragen naar hun ideeën, wensen en behoeften. De tweede fase moet uitmonden in een ruimtelijk plan. Dan volgen nog diverse stappen, zoals het opstellen van het bestemmingsplan. Pas als het hele traject is afgerond kan de daadwerkelijke ontwikkeling starten. De raadscommissie Ruimte gaat op 31 maart de eerste aanzet en het verstrekken van het krediet voorbespreken.