De bomen worden op Koudenhoorn geplant, maar zonder feestdag

Warmond n De hele week zouden kinderen in het kader van Boomfeestdag aan het planten zijn, maar door het sluiten van de scholen zijn veel activiteiten afgelast. Koudenhoorn krijgt echter nog steeds zijn witte els, ruwe berk en zoete kers, maar dan wel zonder de helpende hand van scholieren.

De 64ste Boomfeestdag zou een feest moeten worden, waarbij leerlingen - zoals ieder jaar- een handje helpen. Op recreatie-eiland Koudenhoorn zou groep 7a van basisschool De Buitenplaats de handen uit de mouwen steken. Het speelbos krijgt nieuwe bomen, waaronder de witte els, ruwe berk en een zoete kers. De realiteit is op dinsdagochtend 17 maart anders. Medewerkers van de buitendienst Teylingen hebben gisteren zelf al de bomen geplant. Uitstellen en verplaatsen naar een later moment ging niet, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Helaas kunnen we niet zo lang wachten met planten. De bomen verdrogen anders. Daarom zijn onze werknemers op maandag begonnen om de bomen te planten in Warmond, daarna gaan ze naar Lisse, Sassenheim, Voorhout. In Hillegom zal de Meerlanden zelf de bomen planten." Voorafgaand zouden de leerlingen ook een gastles door NME de Groene Bol/Natuureducatiecentrum Koudenhoorn en een toezichthouder Groen krijgen. Ze zouden horen over het nut van wormen in de bodem en voor de nieuwe bomen.Om vervolgens daarna zelf de beestjes na het boomplanten uit te zetten. Ook dat ging dus niet door.


‘Bomen geven energie’

Dit jaar is het thema ‘Bomen geven energie’. Bomen nemen niet alleen CO² op en zuiveren de lucht, ze maken ook de school-woon- en werkomgeving koeler, gezonder en leefbaarder. Ook zorgen ze voor een hogere biodiversiteit, een betere waterafvoer van hevige regenval en blijkt uit onderzoek dat kinderen in een groene schoolomgeving zich beter kunnen concentreren. Een groener Nederland levert meer welzijn en energie op. Daarom deed de gemeente ook dit jaar weer mee.