Maartje Hendriksen showt haal rollator met lampjes.
Maartje Hendriksen showt haal rollator met lampjes. Foto: MV

Beter zichtbaar met (fiets)lampjes op de rollator

Sassenheim n ‘Ik liep ’s avonds naar huis met mijn rollator. Een bekende stopte in de auto. ‘Ik zag je bijna niet’, zei hij. Het zette Maartje Hendriksen aan het denken. Niet veel later vond ze in een winkel de oplossing: (fiets)lampjes op haar rollator. ‘Mensen staken hun duim op. Ik leek de koningin wel.’

Maartje Hendriksen loopt graag een rondje. Elke dag gaat de kwieke 75-jarige, ook al heeft ze flink veel last van haar rug, nog even de deur uit. Al is het maar om hondje Fleur uit te laten. Want ook veertienjarige viervoeters moeten af en toe nodig uit. Bovendien wandelt Maartje ook een aantal keer per week naar de Bernardus, waar hij haar man verblijft. Ze schuift daar aan het bij het eten en wandelt dan ’s avonds weer naar huis. In het donker. En dan, kwam ze achter, is ze niet altijd goed zichtbaar voor automobilisten. “Je draagt toch snel donkere kleding in de winter. En een zwarte shawl. Niet echt iets dat goed zichtbaar is. Een bekende wees mij erop. Hij had mij vanuit zijn auto bijna niet gezien. Het zette mij wel aan het denken.”


Positieve reacties

Niet veel later liep ze langs een winkel in het dorp en zag buiten in de bak fietslampjes liggen. Het spreekwoordelijke lampje ging ook bij Maartje brandden. Ze kocht de lampjes en kon ze eenvoudig op haar rollator monteren. Twee witte lampjes voor en twee rode op de buizen aan de achterkant. Sindsdien weet ze niet wat haar overkomt. “Ik krijg alleen maar positieve reacties! Automobilisten stoppen zelfs om mij voor te laten gaan om over te steken. Ik kreeg ook nog een duimpje omhoog van ze. Ik leek de koningin wel”, zegt ze lachend. En ook andere rollator-gebruikers zijn enthousiast. “Ik ga weleens met mijn zus eten in de kerk, Na afloop klikte ik mijn lampjes aan en liep naar buiten. Ik hoorde ‘oh’s’ en ‘ah’s’ en veel mensen zeiden dat ze het een goed idee vinden.”


Kleine moeite, groot effect

De lampjes zijn zeker niet duur. Voor een paar euro heeft ze vier lampjes aangeschaft. Ook voelt ze zich er ook een stuk veiliger door. “Ook op de stoep wordt nog wel eens gefietst. Nu weet ik zeker dat ze mij dan hebben gezien.” Een vriendin wees haar erop dat ze haar gouden tip met meer mensen kon delen via de krant. Maartje hoopt ook andere rollatorgebruikers te inspireren om goed zichtbaar de straat op te gaan. Het is een kleine moeite met een groot effect. Ze heeft ook bij een bekend omroepblad de tip doorgegeven. “Daar staan altijd handige tips in, waar ik wel eens wat uit haal. En nu kan ik zelf een keertje bijdragen. Hartstikke leuk!”