Leerlingen van de Achtbaan bij hun kunstwerken. | Foto: pr.
Leerlingen van de Achtbaan bij hun kunstwerken. | Foto: pr. Foto: pr.

Achtbaan maakt groot kunstwerk

Voorhout n De Oranje Vereniging Voorhout (OVV) en de Historische Kring Voorhout (HKV) werken samen aan een schoolproject in het kader van 75 jaar bevrijding. Op basisschool De Achtbaan is ook over de periode van oorlog en onderdrukking gesproken. Daarna ging de leerlingen aan de slag met hun eigen kunstproject.

Onder begeleiding van kunstenaars uit Voorhout en omgeving hebben de basisschoolleerlingen kunstwerken gemaakt over oorlog en vrede. Het Jacoba van Beierenfonds, de Stichting Kringloop Herenstraat en de Kindergemeenteraad ondersteunen het project financieel. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft vorig jaar gekozen voor het nationale thema ‘In Vrijheid Kiezen’.

Met de jongeren op de verschillende scholen in Voorhout is besproken wat de oorlog heeft betekend voor de beperking van vrijheid van de inwoners van Nederland. Niet mogen gaan waar je wil, niet mogen zeggen wat op je hart ligt en ook niet mogen omgaan met degenen die je dierbaar zijn. Op allerlei gebieden is in de oorlogsjaren de vrijheid ingeperkt, vaak op manieren die we ons nog nauwelijks kunnen voorstellen.


Bij De Achtbaan is ook over de periode van oorlog en onderdrukking gesproken. Daarna zijn onder begeleiding van een beeldend kunstenaar door de leerlingen schilderijtjes gemaakt die de emotie en de sfeer van de oorlogstijd en bevrijding weergeven. In een patroon van verbondenheid zijn alle schilderijen samen te voegen tot één groot kunstwerk. Dit geeft tevens de gezamenlijke gevoelens van de leerlingen weer.


Inspirerend

Bij elk van de gastlessen waarin geschreven, geschilderd en getekend werd over de onderwerpen onderdrukking en vrijheid is het geweldig om te ervaren hoe betrokken de jeugd is en hoe positief de reacties zijn. De discussie levert steeds inspirerende kunstwerkjes op. Kunstwerkjes die in de periode rond 4 en 5 mei aanstaande in het straatbeeld van Voorhout geëtaleerd zullen worden.

Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is ervaren we dagelijks in de nieuwsberichten over de vele conflictgebieden in de wereld. Met dit project worden onze jongeren bewust gemaakt van de waarde van vrijheid en democratie. Waarden die de moeite waard zijn en die voortdurend beschermd en waarover gewaakt moet worden.


Nieuwe bestuursleden HKV

De Historische Kring Voorhout had op 18 maart een ALV georganiseerd, maar die is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Omdat er drie vacatures zijn ontstaan in het bestuur van HKV ligt er het voorstel om de dames Yolanda Balk en Caroline Dangerman en de heer Chris Tetteroo in het HKV-bestuur te benoemen. Om de continuïteit van de HKV niet in gevaar te brengen wordt voorgesteld om die benoeming door te laten gaan. De leden is nu gevraagd om bezwaren of eventuele tegenkandidaten vóór woensdagavond 18 maart bekend te maken bij de secretaris. Bij ‘geen bezwaar’ wordt het bestuur conform bovenstaande aangevuld.