De pasta is zo goed als uitverkocht bij de Hoogvliet, vlak voor de sluiting vanwege een verbouwing. | Foto: MV
De pasta is zo goed als uitverkocht bij de Hoogvliet, vlak voor de sluiting vanwege een verbouwing. | Foto: MV Foto: MV

'Niemand weet hoe lang dit gaat duren'

n Drukte in supermarkten, horeca gedwongen dicht

Teylingen n Een van de grootste tegenstellingen na de nieuwe maatregelen is er voor ondernemers. Waar de horeca bijna per direct moet sluiten en minstens drie weken omzet misloopt, draaien de supermarkten overuren om de lege schappen te vullen.

"Het zijn vreemde dagen," zegt Hans Oudshoorn van de AH Warmond. "Mensen zijn echt aan het inslaan, dat kennen we helemaal niet. Ja, van de geschiedenislessen. Maar ook nu wordt er massaal koffie, rijst en meel ingeslagen. Oja, en toiletpapier, dat was bij ons ook het eerste op. Vandaag (maandag, red.) waren trouwens de eieren uitverkocht." De lege schappen worden waar mogelijk gevuld. Oudshoorn: "Het probleem is de logistiek, er staat veel druk op de vrachtwagens. Er worden keuzes gemaakt. De eerste levensbehoefte worden als eerste geleverd, daarna volgt de rest." Zijn collega Joop van Dijk van Plus Voorhout staat voor hetzelfde probleem. "De producten zijn er wel, maar staan nog bij de fabrikant of in het distributiecentrum. Het vervoer naar de winkels is een flinke klus." Het zag de afgelopen dagen zwart van de mensen in zijn winkel. "Het was een gekkenhuis op vrijdag en zaterdag. Alles was sneller op, het was lastig om alle klanten te bedienen." Toch is daar begrip voor, merken beide ondernemers. "Een enkeling wordt echt boos, maar de meeste mensen begrijpen dat wij ook niet nog meer kunnen doen," zegt Oudshoorn. De komende dagen vullen de schappen langzaam weer. Van Dijk: "Maar dat heeft wel wat tijd nodig. We vragen onze klanten daarom ook om niet de hele winkel leeg te trekken. Als iedereen iets bedachtzamer is, dan kunnen wij het op orde brengen." Of dat gaat lukken, is ook afhankelijk van de invloed van de gedwongen sluiting van de horeca, zegt de Plus-eigenaar. "Voorlopig merken we dat het vandaag dubbel zo druk is dan gewoonlijk op een maandag."


Bezorgen of verbouwen

En waar de supermarkten de drukte amper kunnen bijbenen, kreeg de horeca op zondagmiddag te horen dat ze binnen een half uur definitief voor drie weken dicht moest. Een flinke klap, maar de ondernemers zijn er nuchter onder. Bij restaurant Stef's & Jeff's gaan ze hun gerechten thuisbezorgen. "We willen niet denken in problemen, maar kijken wat er wel kan, " zegt Jeffry Freke, samen met Stephan Carpentier eigenaar van het Voorhoutse Big Green Egg restaurant. "Er moet ergens geld vandaan komen, alle kosten zoals de huur lopen vooralsnog door." Vanaf woensdag gaan ze bezorgen, en hebben een speciale kaart opgesteld. Ook andere (Voorhoutse) middenstanders, zoals de groenteboer, slager en bakker zetten hierop in.

Tarek el Shafey, eigenaar van twee restaurants in Sassenheim, gooit het over een andere boeg. Hij gaat Op Eigen Wijze de komende drie weken opknappen. 'We komen mooier, sterker en vol goede moed terug!', schrijft hij op Facebook. "Niemand weet hoe lang dit gaat duren, dus je probeert er het beste van te maken," zegt hij aan de telefoon. "Je doet er niks aan, de situatie is wat het is."