Oproep voor subsidie voor nieuwe straatversiering

Sassenheim n Bij de raadscommissie Welzijn is een mail ingekomen van de Sassenheimer Rob de Graaf over subsidie aan het Comité voor Straatversiering en Mozaïeken. Hij roept met zijn schrijven de gemeente op om dit comité te steunen door een jaarlijkse subsidie van 2000 euro.

Door Nico Kuyt

De Graaf vindt het jammer en eigenlijk in en in triest, zoals hij dat verwoord, dat de subsidie voor het comité voor Straatversieringen Mozaïeken is afgeschaft. Het comité is afhankelijk van donateurs en giften. Men moet nodig nieuwe vlaggenmasten en mandjes aanschaffen, maar heeft het geld er niet voor.



De schrijver meent dat de gemeente voor andere zaken 'klakkeloos' geld over de balk gooit, zoals aan diverse bureau's die aan de slag gaan voor de gemeente. Het comité kan naar zijn mening niet zonder subsidie bij het zetten van de palen, beugels hangen, bloemenmandjes steken en ophangen, kleine vlaggetjes steken en vlaggenmasten plaatsen en hijsen. Daarbij krijgen zij de hulp van voetbalverenigingen en de scouting Tjarda, maar de kosten slokken de donaties goed op.


De schrijver vraagt dan ook voor het toch geven van subsidie. "Dan doet u daadwerkelijk iets voor de gemeente en is hier sprake van geen weggegooid geld. Wees trots op uw gemeente Teylingen", zo besluit hij. De raadscommissie vergadert op 30 maart.


Sportfaciliteiten en zwembad gesloten

Teylingen n Stiwa Exploitatie en Beheer heeft vanaf zondag 15 maart zowel zwembad Wasbeek als alle sportfaciliteiten in Teylingen tot en met 6 april gesloten.

Na afkondiging van de eerste maatregelen op donderdag 12 maart besloot Stiwa om slechts een deel van de zwemactiviteiten te staken. Het recreatiezwemmen werd al geschrapt, vanwege de kans op meer dan honderd mensen die tegelijkertijd in het zwembad zijn. Maar het banenzwemmen kon toen wel nog doorgang vinden, omdat er nooit zoveel mensen tegelijkertijd kwamen zwemmen, aldus Stiwa. Datzelfde gold ook voor de zwemlessen. Na de aankondiging van nieuwe maatregelen op 15 maart, heeft Stiwa besloten het zwembad en alle sporthallen te sluiten tot en met 6 april. Kijk voor meer informatie op www.stiwa.nl.


LUMC stelt deel operatieprogramma uit

Regio n Met ingang van maandag 16 maart wordt een fors gedeelte van de planbare, niet acuut noodzakelijke operaties in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) uitgesteld. Zo wordt extra personeel voor de Intensive Care (IC) vrijgemaakt en kan een aparte verpleegvloer voor coronapatiënten worden ingericht. De acute zorg gaat altijd door. Ook de LUMC Spoedeisende Hulp is geopend. Het LUMC is niet uniek in deze maatregel. Dit is een afspraak in het Netwerk Acute Zorg West.

"We snappen dat dit heel vervelend is voor onze patiënten. We nemen deze maatregel om er zeker van te zijn dat we noodzakelijke zorg kunnen blijven leveren," schrijft het LUMC op de eigen website.


Het personeel dat vanaf maandag niet meer ingezet wordt op de OK wordt intern versneld opgeleid voor werkzaamheden op de IC en andere verpleegafdelingen. Juist op de IC verwacht het LUMC de komende tijd veel patiënten, die zeer gespecialiseerde zorg nodig hebben. Door niet acuut noodzakelijke operaties uit te stellen, kan schaars personeel ingezet worden ter ondersteuning van andere afdelingen. Zij krijgen hiervoor eerst uitgebreide scholing, zodat ze goed voorbereid kunnen worden ingezet.


Het LUMC vindt het uitermate belangrijk om zijn patiënten en medewerkers goed te beschermen tegen het risico op verspreiding van het coronavirus. Onze patiënten zijn vaak bijzonder kwetsbaar en ons personeel is onmisbaar: continuïteit van onze zorg is essentieel. Het tijdelijk stopzetten van een deel van niet acuut noodzakelijke operaties is een van de extra maatregelen die hierbij passen. Het LUMC blijft wel zo lang als mogelijk bepaalde oncologiezorg, en cardiovasculaire en neurovasculaire operaties uitvoeren.


Landelijke Opschoondag gaat ook niet door

REGIO n De organisatie van de Landelijke Opschoondag op zaterdag 28 maart heeft in verband met het coronavirus besloten het evenement af te blazen.

Het goede nieuws is dat iedereen elke dag iets aan zwerfafval kan doen. Elk opgeraapt blikje of stuk plastic is er een. Tijdens een ommetje met de hond, of even een frisse neus halen, je komt ook nu nog buiten. Dan is het een kleine moeite rommel van de grond te rapen.


Help je mee? Afval kan zo bovendien als grondstof dienen voor nieuwe producten.