Robin van Persie maakt de quiz van Teun (r). | Foto: pr.
Robin van Persie maakt de quiz van Teun (r). | Foto: pr. Foto: pr.

'Hij heeft er een vriend bij'

n Robin van Persie bezoekt spreekbeurt van Teun

Sassenheim n Een spreekbeurt houden is voor ieder kind spannend. Maar hoe leuk is het als je bijvoorbeeld jouw konijn mag meenemen om aan de klas te showen? Voor Teun Lagendijk uit Sassenheim ging dat wat lastiger, want hij wilde gaan vertellen over zijn grote held, Robin van Persie. Moeder Corry van Ginhoven was niet voor één gat te vangen en wist de spreekbeurt van haar achtjarige zoon onvergetelijk te maken.

"Hi @Persie_Official, Teun wil graag zijn spreekbeurt houden over jou en jouw carrière. Aangezien ook iedereen zijn konijn meeneemt, als daar de spreekbeurt over gast; heb je wat te doen smorgens op 11 maart? (in Leiden) #dtv #weeswelkom". Met dit berichtje op Twitter zette Corry van Ginhoven een paar weken eerder alles in gang. De spreekbeurt van haar zoon Teun op De Thermiek in Leiden, een school voor leerlingen met een lichamelijke of meervoudige beperking, was al klaar. Nu nog kijken of Van Persie echt zou komen.


Verrassing

De dag van de spreekbeurt gingen alles zoals altijd. Met één kleine kanttekening. In de kamer naast de klas van Teun zat ex-international en Feynoord-icoon Robin van Persie te wachten tot hij zijn opwachting kon maken. Aan het einde van de spreekbeurt, toen het tijd was voor de quiz, kwam Van Persie Teun verrassen. Samen presenteerden ze de door Teun bedachte quiz. Aansluitend werd er uiteraard ook nog gevoetbald op het schoolplein. Een droom die uitkomt voor de jonge Feyenoord-fan.


Terug op aarde

Vijf dagen na de bijzondere spreekbeurt zit de familie nog steeds op een roze wolk. Moeder Corry: "Teun heeft er een vriend bij, zo leuk. Nog steeds beduusd, maar inmiddels wel weer terug op aarde..." Teun en zijn familie genieten volop na van alle aandacht en warme reacties. Het hoge bezoek stond in landelijke en regionale kranten en werd opgepikt door het Jeugdjournaal.


Paar weken thuis

Inmiddels zit het gezin samen thuis. "De spreekbeurt was net op tijd. De school is twee weken dicht. Er komen veelal kwetsbare kinderen, dus dit is het enige juiste besluit. We zijn nu z'n drieën thuis zonder sociaal contact, dat is voor iedereen beter. We hopen dat het virus snel ingedamd kan worden."


Voedselbank Teylingen: 'Er is voldoende'

Teylingen n De Voedselbank Teylingen kan de komende weken de vaste klanten van eten voorzien. Dat meldt secretaris Jan Schapink desgevraagd. Extra hulp is gelukkig niet nodig, zegt hij.

Ook Schapink kent de geluiden na alle berichten over het hamsteren in de supermarkten. 'Denk aan de mensen van de Voedselbank' werd vaak geroepen. "Maar bij ons gaat het goed voor nu, we kunnen deze week gewoon open. We zijn afhankelijk van giften van onze vaste donateurs, veelal wat grotere fabrikanten in de streek, en gaan er vanuit dat we het meeste wel krijgen. Al zijn sommige dingen misschien onzeker. We verwachten bijvoorbeeld minder brood te krijgen. Maar al met al hebben we goede hoop dat er genoeg binnenkomt."


Mochten er producten missen, dan kan de Voedselbank ook zelf nog levensmiddelen inkopen. Voor hoe lang de stichting dat zou kunnen doen, is moeilijk te zeggen. Schapink: "Het blijft in een glazen bol kijken, je weet niet wat er gaat gebeuren. We kunnen het in ieder geval wel een paar weken volhouden."



33 gezinnen

De Voedselbank bedient momenteel zo'n 33 gezinnen, waar ook eenpersoonshuishoudens onder vallen. In totaal gaat om tussen de 60 en 70 personen uit Teylingen, die voor hun eten wekelijks afhankelijk zijn van een wekelijks voedselpakket.


Een voor een naar binnen

Op donderdag is de vaste uitgifte dag. Die is door de corona-maatregelen iets anders ingericht, vertelt de secretaris. "Normaal hebben wij voor een aantal producten een supermarkt-model, waarbij mensen naar behoefte kunnen pakken. Daar stoppen wij nu mee en doen al het voedsel in de pakketten. Daardoor blijven mensen zo kort mogelijk in de verdeel ruimte en kunnen wij onze klanten één voor één naar binnen laten komen, zonder al te lange wachttijden. Ook is afstand tot elkaar en de vrijwilligers belangrijk."


Genoeg helpende handen

Op dit moment zijn extra vrijwilligers niet nodig, zegt Schapink. Hij kreeg al van meerdere mensen hulp aangeboden en ook de gemeente informeerde al of er wellicht problemen zijn. Dat laatste is niet het geval. "We hebben zo'n veertig vaste vrijwilligers, en daarmee redden we het prima. Wel zijn zij veelal wat ouder, en vallen ze -net als een deel van onze klanten- in de risicogroep. We doen er daarom alles aan om een eventuele besmetting te voorkomen."


Kortom, de Voedselbank heeft geen gebrek aan voedsel en ook niet aan vrijwilligers, zegt Schapink. "Op dit moment hebben we geen extra hulp nodig. Het is hier en daar een beetje improviseren, maar dat is niet erg. Onveranderd is dat onze hulp helaas hard nodig is."

In Teylingen krijgen 33 gezinnen hulp.