Meedenkers: Nadia te Wate r(coördinator Meedenkersnetwerk), Willy (KBO Noordwijkerhout), Bernadet (MEE), John (Lumen) en Huub (Seniorenvereniging Teylingen). | Foto: Piet de Boer
Meedenkers: Nadia te Wate r(coördinator Meedenkersnetwerk), Willy (KBO Noordwijkerhout), Bernadet (MEE), John (Lumen) en Huub (Seniorenvereniging Teylingen). | Foto: Piet de Boer Foto: Piet de Boer

Meedenkers gidsen inwoners naar oplossingen

n 'Wie een ervaringsdeskundige benadert, blijft anoniem

Teylingen n Soms zit je ergens mee of wil je steun bij de aanvraag van huishoudelijke hulp of gewoon een luisterend oor. Vanaf deze week is er voor die vragen een site waarmee iedereen in Teylingen, Hillegom, Lisse en Noordwijk op het goede pad wordt gezet. Via www.meedenkers.nl kan iedereen onafhankelijke ondersteuning krijgen voor het beantwoorden van een vraag.

Door Piet de Boer

De site is bedoeld voor inwoners van de gemeenten Noordwijk, Hillegom, Lisse en Teylingen. Op de site staan de namen, profielen en foto's van de meedenkers. Meedenkers zijn allemaal ervaringsdeskundige en het netwerk is een mix van vrijwilligers en beroepskrachten met een grote kennis over de snelwegen en geitenpaadjes in het sociaal domein. Zij willen andere bewoners helpen om sneller bij de juiste instantie en het goede loket te komen. ''Wie een meedenker benadert blijft zelf anoniem'', benadrukt Nadia te Water, coördinator van het Meedenkersnetwerk. ''We maken geen dossier en zijn geen instituut of organisatie maar een netwerk van gidsen.''


Schroom en onbekendheid

Mensen voelen vaak veel schroom om hulp te zoeken. Bovendien is door de versnippering van de cliëntenondersteuning veel hulp nog onbekend of onvindbaar. De meedenkers willen daar een einde aan maken. Hij of zij kijkt met je mee welke instantie benaderd kan worden. Minder van het ''kastje naar de muur'' gestuurd worden, is het doel volgens meedenker Huub uit Teylingen.


Allerlei soorten hulp

Een meedenker geeft ondersteuning bij de aanvraag van een Wmo-indicatie of de aanvraag voor schuldhulpverlening. Hulp hoeft niet te stoppen na een eerste gesprek. Een meedenker kan ook een keertje met je meegaan naar de plaatselijke klaverjasclub om je daar te introduceren.


Maar het netwerk is er ook voor het zoeken naar wegen om om mensen met ingewikkelde vragen te begeleiden. Bijvoorbeeld het aanvragen van een ''indicatie voor beschermd wonen voor iemand met een kind met een autistische stoornis of een licht verstandelijke beperking.'' Maar ook als je vragen hebt over de beginnende dementie van je partner. Meedenkers kunnen het probleem zelf niet oplossen, benadrukt Nadia, maar wel de kortste route naar de juiste instantie vinden.


Supermarkt

Meedenker Huub woont in Teylingen. ''Ja, mensen kunnen mij aanspreken op straat of als ik boodschappen doe in de supermarkt.'' Het is makkelijker om even te praten in de winkel dan officieel tegenover elkaar te zitten aan een bureautje.'' Dat wordt snel ongemakkelijk. Huub heeft daarom als meedenker geen kantoor of bureau. ''We willen als meedenkers makkelijk vindbaar zijn. We zitten op plaatsen waar veel mensen komen. Denk bijvoorbeeld aan een buurthuis, kringloopwinkel of een ontmoetingscentrum. We kunnen op verzoek afspreken bij mensen thuis of op een andere plek."



Lancering website

Het Meedenkersnetwerk is inmiddels van start. De plekken waar de twaalf meedenkers aanwezig zijn, worden op de site vermeld. ''We hopen dat mensen door dit netwerk eerder aan de bel durven trekken en niet wachten tot het water hen aan de lippen staat.''


Inwoners die (ervarings)deskundig zijn en anderen willen helpen, kunnen zich aansluiten bij het Meedenkersnetwerk en aanmelden bij de coördinator. Op www.meedenkers.nl vindt u alle benodigde informatie.


Nieuwe bomen en rode loper voor entree Park Rusthoff

Sassenheim n In De Teylinger van 25 maart staat in de gemeenteberichten een vergunningsaanvraag gepubliceerd voor het kappen van acht bomen nabij de hoofdentree van Park Rusthoff. Tevens geldt de vergunningsaanvraag voor diverse herplantingen.

In 2012 door het bestuur van Stichting Beheer Park Rusthoff (SBPR) een plan opgesteld om Park Rusthoff blijvend te verfraaien en zodoende de hoogstaande kwaliteit van het park te waarborgen. "Het eerstkomende grote project om ons park nóg mooier te maken behelst onder andere het opknappen van de hoofdentree," aldus de SBPR. Dit project bestaat uit het planten van 90 rododendrons en het aanplanten van vijf eiken langs de rand van het park aan de J.P. Gouverneurlaan. Ook worden de bestaande lindebomen bij de rode loper gekapt en komen er tien nieuwe grote lindebomen voor terug. Ook wordt de rode loper opnieuw bestraat. "We begrijpen dat bij een deel van de bezoekers weerstand zal zijn om de bijna historische lindebomen aan de rode loper te kappen. Ze staan er op het oog prachtig bij, maar de conditie van deze bomen is al jaren een punt van zorg," schrijft de SBPR. "Om die reden is er al een aantal bomen gekapt en een paar jaar geleden zijn de overige lindebomen heel rigoureus gesnoeid. Het gehele project gaat waarschijnlijk ruim twee jaar duren en het kappen van de lindebomen is niet eerder dan over een jaar."