Ondernemers uit de streek vragen minister om hulp

REGIO n Gemeenten en ondernemers uit de Duin- en Bollenstreek roepen minister Wiebes op om ondernemers te helpen met het betalen van hun huur of pacht. Er wordt te weinig verdiend om aan alle verplichtingen te blijven voldoen. Omvallen dreigt.

Nu de pijlers van de economie van de Duin- en Bollenstreek door de coronacrisis onderuit gehaald zijn, geven de gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen, Katwijk en Noordwijk, en hun ondernemersorganisaties een noodsignaal af. Er wordt te weinig verdiend. Pachten en huren brengen de bedrijven actief in de sierteelt, het toerisme en andere sectoren, nog verder in het nauw.


Brief met een oproep

Daarom werd een brief gestuurd aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken. De oproep: tref net zo’n regeling voor ondernemers als de regeling die getroffen wordt voor burgers die huren. Dat geeft de nodig lucht. “Vanzelfsprekend denken wij graag mee in de uitvoering van mogelijke aanvullende regelingen en nemen wij vanuit onze eigen rol maatregelen waar nodig”, aldus de ondertekenaars. Enkele delen uit de brief:


'Geachte heer Wiebes,

Met deze brief vragen wij uw aandacht voor een noodsignaal van de ondernemers in de Duin- en Bollenstreek. Zij maken zich grote zorgen over (naderende) pacht- en huurachterstanden met mogelijke gevolgen als uitzettingen en leegstand. Begrip van de verpachters en verhuurders blijkt in lang niet alle gevallen aanwezig en/of mogelijk. De economie van de Duin- en Bollenstreek wordt hard geraakt door de coronacrisis. Twee van onze pijlers, namelijk toerisme en de topsector sierteelt, vallen vrijwel stil. Vraaguitval, personele en logistieke problemen zorgen voor enorme druk op cashflow op korte termijn en bestaanszekerheid op de lange termijn (...) Veel ondernemers zitten reeds in een financieel moeilijke positie door de substantiële omzetdalingen of zien dit de komende weken en maanden op zich af komen. De colleges in de Duin- en Bollenstreek hebben veel begrip voor deze ondernemers, zeker voor diegenen in de retailsector die in eerste instantie niet in aanmerking kwamen voor de Regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (...) We zijn erg blij met uw beslissing om de doelgroep voor de Regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren uit te breiden ten behoeve van de non-food sector. Wij vragen u om ook de komende periode rekening te blijven houden met deze doelgroep, die weliswaar niet direct getroffen wordt door verplichte sluiting van de winkels, maar wel indirect door de enorme terugloop van de omzet.'


Ondertekenaars zijn onder meer de EBDB, Greenport, KHN, Bedrijfsleven Bollenstreek en gemeenten.


Panorama Tulipland heeft toch nog geen nieuw onderkomen

Regio n Museum de Zwarte Tulp had tot eind maart de kans om het pand Heereweg 331 in Lisse te verwerven. Het bestuur heeft moeten vaststellen dat hiervoor niet op tijd de benodigde financiering rond te krijgen was. Als gevolg hiervan is de aankoop van dit pand definitief van de baan.

Het niet doorgaan van de aankoop is zonder meer een tegenvaller en een teleurstelling. De toekomstambities zijn nog in januari van dit jaar herbevestigd en naar buiten gebracht. Kort gezegd is het streven om meer hoogwaardige, bollengerelateerde kunst naar het museum te halen en Panorama Tulipland publiek toegankelijk maken. Daarbij zou de Zwarte tulp ook de naam veranderen in Holland Tulip Museum. Het bestuur ziet in de tegenvaller echter geen reden om de ambities bij te stellen.