Drukte op de Frank van Borselenlaan. | Foto's, ook op de voorpagina: pr./Gerard van Steijn
Drukte op de Frank van Borselenlaan. | Foto's, ook op de voorpagina: pr./Gerard van Steijn Foto: pr./Gerard van Steijn

'Je hoopt dat mensen begrijpen dat op pad gaan geen goed idee is. Maar helaas'

Teylingen n Het was zaterdag veel te druk in de Bollenstreek, want ondanks het verzoek om niet naar de Bollenstreek te komen, waren er toch veel bezoekers. De 1,5 meter kon regelmatig niet in acht worden genomen. De Veiligheidsregio besloot de zijwegen naar de bollenvelden op zondag en maandag af te sluiten.

Op zaterdagmiddag kreeg burgemeester Carla Breuer al signalen dat het toch druk werd in de streek, ondanks dat ze samen met collega-burgemeesters Spruit (Lisse) en Van Erk (Hillegom) de oproep had gedaan om niet naar de streek te komen. Breuer: "Dat hebben we de afgelopen week ook steeds gecommuniceerd. ‘Blijf thuis, maak een desnoods een ommetje. En als het te druk wordt in de Bollenstreek, dan moeten we wegen afsluiten.’ Dat wil je liever niet. Je hoopt dat mensen zelf begrijpen dat op pad gaan nu geen goed idee is. Maar helaas." Vooral in Lisse en Hillegom was het druk, maar ook in Voorhout rond de Elsgeesterlaan en 1e Elsgeesterweg waren veel bezoekers. Op het fietspad reden zelfs auto's. Daarop werd besloten om verkeersregelaars aan beide kanten van de weg, ook in Rijnsburg, te zetten.


In deze periode heeft Breuer veel contact met haar collega's uit Lisse en Hillegom. "Als je een maatregel neemt in de ene gemeente, heeft dat ook effect voor de omliggende gemeenten. Een goede afstemming is dan heel belangrijk. Daarbij delen we ook één werkorganisatie, waardoor we precies weten wat er in de andere gemeenten speelt." Uiteindelijk beslist de Veiligheidsregio welke maatregelen worden genomen. "Op zaterdag was er sprake van een grip4 situatie, waarbij alle burgemeesters uit de veiligheidsregio bij elkaar komen."


Uiteindelijk is besloten om op Eerste en Tweede Paasdag afsluitingen voor gemotoriseerd verkeer en sportfietsen (zoals wielrennen en mountainbiken) in te stellen. Eerder is in de regio al besloten om veel parkeerplaatsen bij het strand en in de duinen tijdelijk te sluiten. Ook is recreëren op Koudenhoorn of in Park Rusthoff tijdelijk niet toegestaan. Een ommetje maken mag wel.


Nieuwe maatregelen?

De burgemeesters overleggen voor ieder weekend met elkaar. Is daarin de afsluiting van wegen weer een reële optie? Breuer: "We sluiten liever niet af. We hebben goede hoop dat mensen na alle drukte en media aandacht van afgelopen weekend echt begrepen hebben dat ze niet naar de Bollenstreek moeten komen."

Ook de kwekers in de regio namen hun maatregelen en zijn op eigen initiatief de bloemen alvast gaan koppen. "Een heel moedig, maar ook verdrietig besluit. Ze doen er elk jaar alles aan om de streek zo mooi mogelijk te maken en nu moeten we er voor zorgen dat hier niks te zien is. We verwachten daardoor wel dat er minder mensen deze kant op komen. Blijf thuis, het is gewoon echt nodig."