Burgercomité Teylingen Noord wil 'doemscenario' voorkomen

Teylingen n Het Burgercomité Teylingen Noord zit verre van stil in haar overdenkingen in de studie verkeersdoorstroming en verkeersveiligheid N208 (Van Pallandtlaan, Hoofdstraat, Heereweg) en N443 (Carolus Clusiuslaan, Teylingerlaan). De achterban blijft gestaag groeien en met de komst sinds vorige week van een afgevaardigde uit en namens de Vogelbuurt én Jan van Leeuwen van de Teylingerlaan in Voorhout als bondgenoot is het draagvlak nog groter. De prioriteit van het comité: 'De provinciale status moet van de Van Pallandtlaan af. Leefbaarheid en veiligheid dienen voorop te staan'.

De Van Pallandtlaan kent een lange voorgeschiedenis. “Ooit, ver terug in de vorige eeuw, begon de weg als een karrenspoor”, vertelt Jan van Leeuwen, die al ruim 35 jaar lang aan de Teylingerlaan, schuin tegenover de bollenschuur van Westerbeek, woont. De laatste tientallen jaren hebben zowel hij als de aanwonenden van de Van Pallandtlaan, de Willem Warnaarlaan, de Hoofdstraat, de Industriekade én de bewoners van de Vogelbuurt de leefbaarheid op de Teylingerlaan en op de Van Pallandtlaan tussen de twee rotondes behoorlijk achteruit zien gaan.


“Waar wij wonen wordt het steeds slechter”, verkondigen Van Leeuwen en Peter van Weel, bewoner van een ark aan de Industriekade. Op eigen initiatief deed de arkbewoner milieuonderzoek. Zijn conclusie: “In 2017 waren volgens het RIVM de geluidsoverlast en het fijnstof langs de N208 en N443 al onaanvaardbaar. Nu er dagelijks files staan, zijn die sinds de laatste twee jaar alleen maar verder verslechterd door geluidsoverlast en meer fijnstof.”


Leefbaarheid

Volgens de leden van het comité hebben de oplossingsrichtingen van de provincie Zuid-Holland - aanpassing van de twee rotondes - een aanzuigende werking op het autoverkeer. En dat gaat toch al toenemen door de voorziene woningbouw in de buurdorpen én de op handen zijnde ontwikkeling van de ruïne Kasteel Teylingen tot toeristische trekpleister.


De bewoners van Teylingen Noord vrezen dat een doemscenario zal ontstaan en de woonleefbaarheid alleen maar verder verergerd. “Weer een tijdelijke oplossing (de huidige rotonde Parklaan-Van Pallandtlaan dateert uit 2004 red.) schiet niet op. Infrastructuurverbetering voor de mobiliteit binnen de hele Bollenstreekregio dient het uitgangspunt te zijn. Hoe passen alle separate projecten die in de regio spelen in één doordacht mobiliteitsplan. Dat proberen wij bij de projectleiders van de provincie en de gemeente duidelijk te maken”, aldus Jochem Amkreutz, Steven Vanhoutvin en Nico Koomen namens het comité.


Slimme oplossing

Van Leeuwen durft het bijna niet uit te spreken. Stiekem denkt hij aan ondertunneling van de Van Pallandtlaan tussen de twee rotondes, maar bovenal hoopt de bondgenoot, net als alle andere comitéleden, op een innovatieve en zo integraal mogelijk slimme oplossing. Niet alleen door in dialoog te gaan en samen te werken, maar eerst écht goed na te denken. “Misschien is het afketsen van de Duinpolderweg in die zin wel een zege.”


Voorhouter wil partij 'Klimaat en Solidariteit' oprichten

Voorhout n Verandering naar een nieuw klimaat en een nieuwe solidariteit is het thema van de op te richten politieke partij Klimaat en Solidariteit. Voorhouter Marcel Moolenaar wil met de partij meedoen met de Tweede Kamer-verkiezingen van 17 maart 2021. 'De coronacrisis geeft ons een adempauze om te kijken naar het klimaat, inkomensverdeling en andere belangrijke maatschappelijke punten. Er is nu plaats voor bezinning. Het moet anders.'

Molenaar (46) vindt vooral dat er meer gedaan moeten worden om de opwarming van de aarde te beperken. Hij vindt dat er sneller gehandeld kan worden. De voormalig werknemer van de Rabobank, na een studie economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, vindt daarnaast dat het tijd is voor meer solidariteit. "Mensen die de economie nu draaiende houden worden onderbetaald. Zij verdienen meer. Tenslotte, het kapitalisme heeft zijn tijd gehad. De partij wil meer overheid."

De belangrijkste standpunten van Klimaat en Solidariteit zijn de volgenden, somt hij op. "Wij willen meer geld naar projecten om elektriciteit om te zetten in waterstof. We willen gas vervangen door waterstof en het sluiten van kolencentrales en de kerncentrale. Bedrijven en consumenten gaan betalen voor CO2-uitstoot. We willen een zo goed mogelijk systeem om materialen te recyclen. We willen zonnepanelen op daken en windmolens op zee. De coronacrisis leert ons dat thuiswerken mogelijk is, er is minder woon-werk verkeer wat beter is voor het milieu. Wij willen de kloof tussen rijk en arm verkleinen. De sterken horen de zwakken te dragen. Wij willen een verzorgingsstaat voor een ieder. Het kapitalisme moet plaatsmaken voor hervormingen. De economie wordt draaiende gehouden door cruciaal onderbetaalde beroepen, zoals daar bijvoorbeeld zijn de verplegers, leraren en boeren. Wij willen deze partijen meer inkomen geven door belastingverhoging voor rijken te bewerkstelligen en belasting voor bestaande ondernemingen te verhogen. Financiële transacties die bedoeld zijn om binnen drie maanden winst te genereren moeten worden verboden. Wij willen een stabiel financieel systeem. Hervormingen zijn nodig. Nederland hoort geen belastingparadijs te zijn. De participatiewet moet worden hervormd. Er moet meer geld gaan naar onderwijs en de zorg. Er moet meer aandacht komen voor de zzp’ers. Wij willen een referendum waarin de Nederlanders zich kunnen uitspreken of ze bij de EU willen of niet. Wij willen meer politie, zodat de pakkans voor criminelen wordt vergroot voor criminaliteit en geweld op straat. Ex-gedetineerden dienen een kans te krijgen hun leven te beteren door eerlijk werk."


'Klimaat en Solidariteit' is op zoek naar mensen die willen helpen om deze vereniging op te richten. Geinteresseerden kunnen contact opnemen via klimaatensolidariteit@gmail.com t.a.v. Marcel Molenaar.