Opa en oma komen op raamvisite bij hun kleinzoon Noud, dochter Stephanie en schoonzoon Frank. | Foto: fam. Mens
Opa en oma komen op raamvisite bij hun kleinzoon Noud, dochter Stephanie en schoonzoon Frank. | Foto: fam. Mens Foto: pr.

(K)raamvisite voor baby Noud

Sassenheim n Veel vrienden en familie hebben hem al bewonderd, maar dan wel met een raam ertussen. Baby Noud is vijf weken oud en werd geboren vlak voordat de corona-maatregelen ingingen. Het maakt de toch al unieke kraamtijd extra bijzonder, vertellen trotse ouders Stephanie en Frank Mens.

"Het gaat onwijs goed met ons, maar het is wel een gekke tijd voor iedereen," zegt Stephanie (29) aan de telefoon. Op 13 maart kwam Noud ter wereld in het ziekenhuis, waar alleen haar man Frank (34) bij mocht zijn. Daarna was een kort eerste bezoek van familie niet toegestaan. Thuis kon dat gelukkig nog wel. De trotse opa's en oma's, ooms en tantes hebben baby Noud zo nog van heel dichtbij kunnen bewonderen. Een dag later gingen echter de maatregelen van het kabinet in. "In eerste instantie dachten we dat het vooral was om de kraamverzorgster te beschermen, zij komt bij meerdere gezinnen over de vloer. Maar na een week werden de maatregelen aangescherpt en gelden ze dus ook voor ons."

Het zorgt ervoor dat ook hun kraamvisite nu op 'raamvisite' komt. En zo trekt een hele stoet aan vrienden voorbij in de tuin van hun nieuwbouwhuis. Stephanie's drielingzus komt regelmatig even op afstand kijken. Opa en oma aten een beschuitje met muisjes in de tuin. Cadeautjes worden aan de deur gehangen. Met familie en vrienden videobellen ze dagelijks in de avonduren. Veel dingen lopen anders: de gebruikelijke afspraken voor Nouds gezondheid gaan via de telefoon of zijn verplaatst, zoals zijn hoortest. Alleen de hielprik is wel snel gedaan. Voor de aangifte van zijn zoon kon Frank uiteindelijk na zeven dagen op afspraak terecht in het stadskantoor in Leiden.

Het is zo wel een hele bijzondere tijd, zegt de kersverse moeder. "We hadden een kraamfeest gepland, maar besloten het niet door te laten gaan. Het is even schakelen, in ene gaat het niet door, maar het is wat het is. Dan vieren we zijn eerste verjaardag wat groter," klinkt het positief. "We gaan nu heel vaak wandelen met z'n drieën, dat is ook heerlijk." Ook voor vader Frank zitten er voordelen aan de situatie. "Eigenlijk had ik drie weken verlof, maar in overleg met mijn werkgever ben ik alleen op oproepbasis in de avonden en 's nachts inzetbaar. Ik geniet elke dag van onze kleine man, en overdag heb ik dus extra quality time."

Kleine Noud's eerste weken gaan -zonder dat hij het doorheeft- de geschiedenisboeken in. De krantenknipsels voor later zijn al uitgeknipt, en Noud had afgelopen vrijdag zijn eerste tv-optreden bij Koffietijd. Hij zal toch vooral blij zijn dat hij extra veel kan knuffelen met zijn ouders. Een mooie start van zijn nog jonge leventje.