Ineke met haar kippen in de tuin op het complex aan de Tweede Elsgeesterweg. | Foto: pr.
Ineke met haar kippen in de tuin op het complex aan de Tweede Elsgeesterweg. | Foto: pr. Foto: pr.

Eigenaren zijn vandalisme meer dan zat

n Weer vernielingen en diefstal op het volkstuincomplex Elsgeest

Voorhout n De kippen op volkstuincomplex Elsgeest zijn niet meer veilig. Afgelopen weekend stalen dieven 's nachts bij twee tuinders de Wyandotte kippen. Ook werd een schuurtje vernield. Het zijn lang niet de eerste diefstallen en vernielingen waar de tuineigenaren van de jubilerende vereniging mee te maken krijgen. Het bestuur denkt na over een avondsluiting.

"Moeten we onze kippen achter slot en grendel gaan stoppen, de kas op slot doen of camera’s gaan ophangen?" Tuineigenaar Ineke Weterings is boos en verdrietig. In de nacht van zaterdag 18 op zondag 19 april namen dieven vrijwel al haar Wyandotte kippen mee. Beestjes die ze met liefde heeft grootgebracht. De oudste kip is tien jaar en luistert naar de naam 'mega oma', de jongste net een half jaar oud. "Het zijn prachtige tamme scharrelkipjes, die vaak losliepen op de tuin, tot groot vermaak van de wandelaars. En ze legden heerlijke eieren," vertelt ze. "Het zijn generaties aan kippen, en die zijn nu weg."


Ook bij een andere eigenaar zijn precies de wyandotte kippen gestolen. Dat maakt dat Ineke denkt dat het geen vos, buizerd of bunzing is geweest die de beestjes heeft meegenomen. En vorige week maakte een andere tuinder ook al melding van diefstal van tien kippen.


Emotionele waarde

Weterings benadrukt dat het haar vooral om de emotionele waarde gaat. "De kippen kosten tussen de 6 en 10 euro, dus waarom zou je ze stelen? En wie steelt er nu kippen waarvan de meesten al een paar jaar oud zijn?" Ze denkt dat de dieven er weinig verstand van hebben. "Slechts een van de kippen die ze hebben meegenomen is interessant voor de verkoop. Zelfs de zwart-witte haan is dat niet: die is nog maar een half jaar oud en kweet zich - volgens ons- niet heel erg van zijn 'hanetaken'."


Nachtelijke sluiting

De volkstuinvereniging aan de Tweede Elsgeesterweg viert dit jaar het 50-jarig jubileum. In al die jaren hebben ze al vaker te maken gehad met vernielingen en diefstal. Recent werden nog ramen van een kas ingegooid en gereedschap uit een opengebroken schuur gestolen. Het bestuur zegt in de nieuwsbrief van de vereniging na te denken over het afsluiten van het terrein voor bezoekers. "Het complex is tot nu toe openbaar en 24 uur toegankelijk voor iedereen. Misschien moet daar in overleg met de gemeente eens paal en perk aan worden gesteld, zoals de avond en nachtelijke uren afsluiten."


'Je hoeft niet te stelen'

En dan zijn er ook nog bezoekers die denken dat het draait om zelfbediening bij een bezoek aan de tuin. Nectarines, bramen en frambozen, maar ook bloemen en broccoli worden zonder te vragen meegenomen. En dat terwijl de tuinders met liefde wat aan anderen schenken, zegt Ineke: "Als mensen het maar wel eerst vragen! Je hoeft niet te stelen, want als je erom vraagt, krijg je, zeker in hoogseizoen, vaak gratis een appel, een paar eieren of wat groente mee. We zijn trots op onze tuinen en laten je graag proeven wat we hebben grootgebracht."