Het Kampdossier uit 1942 van Anton Berbée in Remscheid-Lüttringhausen. | Foto: SOS
Het Kampdossier uit 1942 van Anton Berbée in Remscheid-Lüttringhausen. | Foto: SOS Foto: pr.

Reis digitaal mee met Engelandvaarder Anton Berbée

Sassenheim n Op zijn geboortedag, op maandag 20 april precies honderd jaar geleden, is het online dagboek verschenen over de oorlogsjaren van Anton Berbée, oud-inwoner van Sassenheim en Voorhout. Het verslag is gebaseerd op de memoires die Berbée in de jaren negentig schreef.

Anton Berbée werd in 1920 geboren als jongste zoon van een bollenkweker uit Voorhout. Tijdens de oorlog raakte hij betrokken bij het verzet. In 1941 probeerde hij met een boot over te steken naar Engeland, maar daarbij werd hij opgepakt. Hij zat gevangen in het Scheveningse Oranjehotel en het Duitse kamp Lüttringhausen.

Na het uitzitten van zijn gevangenschap ging Berbée in Sassenheim wonen. In 1954 emigreerde hij naar Australië, waar hij trouwde en een zoon kreeg. In de jaren negentig begon hij zijn levensverhaal op te tekenen. Vooral zijn lotgevallen in oorlogstijd maakten indruk.


75 Jaar Bevrijding

De Stichting Oud Sassenheim (SOS) deed onderzoek naar het verhaal en kwam tot de conclusie dat het een groter publiek verdiende. Bij de voorbereiding van de herdenking van 75 jaar Bevrijding in Teylingen bracht de SOS een voorstel in om fragmenten uit de memoires te delen in de vorm van een online dagboek. De Oranjevereniging Sassenheim schaarde zich achter dit plan en de gemeente Teylingen en het Jacoba van Beierenfonds zorgden samen voor medefinanciering.


Om het verhaal voor een groot publiek beschikbaar te maken, is gebruik gemaakt van de app Polarsteps, die veel wordt gebruikt door reizigers. Journalist en tekstschrijver Irma Ooijevaar uit Sassenheim heeft de memoires van Berbée bewerkt en ingepast in de app.


Het dagboek staat sinds 20 april online, de honderdste geboortedag van Anton Berbée. Het dagboek is te lezen via www.stichtingoudsassenheim.nl en www.oranjevereniging-sassenheim.nl.


Warmond in de Tweede Wereldoorlog

Warmond n In aanloop naar de herdenking van 75 jaar bevrijding heeft het Historisch Genootschap Warmelda een tentoonstelling voorbereid, een film samengesteld en ook een nieuw boek geschreven over de Tweede Wereldoorlog in Warmond. De tentoonstelling en de filmpremière worden door de corona-maatregelen een jaar uitgesteld. Gelukkig kon de publicatie van het boek wel doorgang vinden.

In dit boek, van de hand van André van Noort en Mathieu Fannee, wordt op levendige wijze de periode beschreven van de nadagen van de Eerste Wereldoorlog tot de periode na de bevrijding. Schrijven over de oorlog was geen gemakkelijke opgave. In gesprekken hebben de auteurs kunnen merken hoe beladen dit verleden nog is. De auteurs hebben getracht de geschiedenis van Warmond tijdens de Tweede Wereldoorlog zo neutraal mogelijk op te schrijven, met respect voor alle partijen. Gebruik makend van archiefstukken, dagboeken en zelfs recente interviews met de laatste Warmondse getuigen van de oorlog, weten de auteurs een compleet en nieuw beeld te schetsen van het Warmond van die tijd midden in de storm van de oorlog. Bijzonder in dit boek zijn ook de vele foto’s waarvan er sommige nooit eerder gepubliceerd zijn.


Leden van Warmelda hebben het boek inmiddels in de bus gekregen. Ook voor andere belangstellende Warmonders is het boek geheel gratis te verkrijgen. Uitgangspunt voor de verspreiding van het boek was het bezoek aan de tentoonstelling in het Oude Raadhuis. Nu dit niet doorgaat, kunnen de bezoekende Warmonders het boek ook niet meenemen. Daarom is voor deze oplossing gekozen. Ook het boek in bezit? Stuur dan een mail naar info@warmelda.nl, met vermelding van naam en adres. Warmelda zorgt er voor dat u het boek in huis krijgt. Voor bestellingen en leveringen buiten Warmond worden 4 euro portokosten in rekening gebracht. Bij bestelling van meerdere exemplaren wordt een donatie op prijs gesteld.

Warmelda doet het boek aan Warmonders cadeau. | Foto: pr.