Motie Groot Seminarie vindt bijval in raad

Warmond n Een motie van de fracties van GroenLinks, PvdA, fractie Piket, CDA en D66 over het parkeren en de verkeersstromen van de ontwikkeling Groot Seminarie Warmond, is vorige week unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

Door Nico Kuyt

De motie roept om in overeenkomst bij het verlenen van de tijdelijke omgevingsvergunning, die dit voorjaar gesloten wordt, een parkeernorm van 1,5 plek vast te leggen. Daarbij dienen de parkeerplaatsen aan de oude Dam niet meegeteld te worden. Verder vraagt de raad B&W te waarborgen dat de definitieve parkeeroplossing voldoet aan de in de visie voor het Groot Seminarie opgenomen eisen en ook verder opgenomen is in het integrale plan dat dit najaar aan de raad zal worden voorgelegd voor besluitvorming. En tenslotte dat er een onderzoek wordt uitgevoerd naar de verkeersstromen dat aantoont dat deze acceptabel zijn af te handelen. Dit dient dan als bijlage bij het integrale plan worden gevoegd dat dit najaar de raad wordt voorgelegd.


Parkeerruimte

De motie is een gevolg van zorgen van raadscommissie en raad die bij de diverse besprekingen over het integrale plan rond het Groot Seminarie zijn geuit. Onder de indieners verklaarde de PvdA de afhandeling van het parkeren en verkeer ondermaats te vinden en wil dat het voldoet aan de normen. Anders zouden parkeren en de groene ruimte op gespannen voet gaan leven, voegde de ChristenUnie toe. Volgens de fractie Piket kon het maar één keer door de raad goed vastgelegd worden en dat is nu. Het CDA uitte nog de wens voor een ondergrondse variant van het parkeren.


Wethouder Marlies Volten was blij met de grote tevredenheid in de raad over de mooie appartementen die er gaan komen en verklaarde dat B&W de motie kon omarmen. Na het integrale plan in het najaar wordt de procedure om te komen tot een bestemmingsplan ingezet.


Aantal zonnepanelen boven landelijke cijfers

TEYLINGEN n Het aantal zonnepanelen in de gemeente Teylingen is de afgelopen jaren fors toegenomen. In 2018 lagen op 11 procent van de woningen in de gemeente zonnepanelen, ruim boven het landelijk gemiddelde.

Vorige week werd de gemeenteraad in een beeldvormende sessie bijgepraat over de actieresultaten rond duurzaamheid. En daaruit bleek dat Teylingen een grote groei doormaakt van zonnepanelen en hoger scoort dan het landelijk gemiddelde. In april 2018 is door middel van satellietbeelden een onderzoek uitgevoerd naar het aantal. En dat kwam op ruim boven de 42.000, dat is inclusief de bedrijfsdaken. Nu zijn er doelen gesteld voor 2025. Zon op dak zou dan moeten gegroeid zijn naar even boven de 50.000, naast zonneparken op land van 70.000 en wind op land van drie windmolens. Er moet nog een telling worden uitgevoerd, maar de gedachte is nu al die 50.000 gehaald te hebben.


Energie besparen

Naast het opwekken van duurzame energie zijn er doelen om energie te besparen. Hoe meer bespaart wordt, des te minder hoeft er worden opgewekt. Gestreefd wordt naar een besparing in 2025 van ongeveer 7 procent van het huidige gebruik. De Teylingse doelstellingen zijn nog wel afhankelijk van de definitieve uitwerking van de Regionale en Lokale energiestrategie voor Teylingen en de besluitvorming daarover. (NK)