Nisreen Tayara (m) bereidt samen met twee andere vrijwilligers de maaltijden - keurig op 1,5 meter. | Foto: MV
Nisreen Tayara (m) bereidt samen met twee andere vrijwilligers de maaltijden - keurig op 1,5 meter. | Foto: MV Foto: MV

'Eten zorgt voor gezelligheid, dan is thuiszitten minder erg'

Teylingen n Even afwisseling in de dag door iets nieuws te proeven. Stichting Syrisch Nederlands Huis verzorgt deze weken gratis gezonde maaltijden voor ouderen, zorgverleners en mensen die in quarantaine zitten. 'We willen voor lichtpuntje zorgen, even iets gezelligs'.

Araa Al Jaramari is zo iemand die als ze een idee heeft, het ook uitvoert. "Ik kan niet stilzitten," zegt ze lachend. Dus toen ze bedacht om tijdens de intelligente lockdown met de Stichting Syrisch Nederlands Huis gratis gezonde Syrische maaltijden te bezorgen bij mensen in Teylingen en Lisse, bleef het niet bij een idee. Ze zette haar plan op Facebook, onder andere op de pagina Voorhout helpt Elkaar, en kreeg veel leuke reacties.


En daarom is de horeca-gelegenheid Aladdin aan de Oude Haven iedere vrijdag de plek waar wordt gekookt en de maaltijden worden weggebracht. De tijdelijk gesloten zaak is van Araa's man, en ze mogen er gratis gebruik van maken. De ruimte is met een wand tweeën verdeeld, zodat iedereen keurig op 1,5 meter van elkaar kan werken. Aan de ene kant is de administratie, waar de telefoontjes worden gepleegd door Nederlandse vrijwilligers en alle tasjes met de gerechten worden gevuld. Aan de andere kant is de keuken en worden de maaltijden bereid door Syrische vrijwilligers. Zij zijn via Harmonie Taal, een bedrijf dat inburgeringscursussen geeft in Sassenheim, gevraagd een of meerdere keren te komen helpen. Nisreen Tayara staat daar te roeren in een pan. Zij heeft zich na de oproep van Araa op Facebook zelf aangemeld. "Ik heb een eigen cateringbedrijf, maar dat ligt nu stil. Dus help ik hier graag," zegt ze vrolijk. Op het menu vandaag: kebabhindi met tomatensaus en rijst. Daar wordt ook een salade van komkommer, tomaat, sla, munt, ui en limoen bij gereserveerd. Nisreen wordt geholpen door twee andere Syrische vrijwilligers, die op afstand bezig zijn met het toetje. Met handschoentjes aan leggen zij de Namoura, Libanese cake met blauwe bessen en frambozen, in de plastic bakjes. Het ziet er feestelijk uit. Araa: "We willen voor een lichtpuntje zorgen. Het eten is iets anders dan de alledaagse beslommeringen. Het doorbreekt, eten zorgt voor iets gezelligs, dan is de situatie voor even minder erg."


Van Fonds 1818 ontving de stichting een donatie van 1.300 euro om de maaltijden te bereiden. Daarmee denkt Araa nog ongeveer 4 tot 5 maaltijden de kunnen verzorgen. Twee weken geleden ontvingen 34 mensen een maaltijd aan de deur -op gepaste afstand uiteraard-, afgelopen vrijdag waren dat er 33. De meesten zijn via Welzijn Teylingen, de Voedselbank of een berichtje op Facebook op het initiatief gewezen. Het initiatief is voor alle ouderen, ongeacht achtergrond of banksaldo, benadrukt Araa. Ook zorgverleners kunnen zich aanmelden. "Het is voor veel mensen een moeilijke tijd, dus we moeten elkaar helpen. Samen staan we sterker."


Aanmelden

De maaltijden worden in de komende weken iedere vrijdag vers bereid en bezorgd. Een maaltijd ontvangen is gratis en aanmelden kan tot en met iedere woensdag, via info@sshin.nl of bel naar 06-44083161. De bezorging op vrijdag is tussen 17.00 en 18.00 uur, deelnemers worden vooraf door Nicolette, een van de Nederlandse vrijwilligers, gebeld over de exacte bezorgtijd.